Enfant terrible: Cihan 'Remzi' Akrirout; dj en radiopresentator

Cihan 'Remzi Akrirout', dj en radiopresentator
© Saskia Vanderstichele
| Cihan 'Remzi Akrirout', dj en radiopresentator.

Cihan 'Remzi' Akrirout (23) draait als dj en presenteert het radioprogramma Remzi Presents op BRUZZ. Hij komt uit Mortsel en verhuisde twee jaar geleden naar Brussel. Hij heeft een Turkse vader en een Marokkaans-Belgische moeder. Hij werkt als receptionist bij een jeugdherberg.

Twee jaar geleden stond ik plotseling op straat. Ik mocht thuis niet meer binnen. Ik moest helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig kon ik terecht bij vrienden in Brussel. Ik kom uit een instabiele thuissituatie.

Mijn vader heb ik zestien jaar niet gezien. Pas sinds kort heb ik hem leren kennen en nu blijkt dat we op elkaar lijken qua karakter. Mijn moeder sleepte een depressie met zich mee uit frustratie over haar saaie job en haar eenzame leven. Ik hield van haar en voelde me verantwoordelijk voor haar welzijn. Zij luisterde niet naar mij en gunde mij mijn geluk niet. Dat leidde vaak tot hoogoplopende ruzies. De politie stond geregeld voor de deur. Ook met mijn zus boterde het niet. Nu is het contact volledig verbroken. Eerlijk: ik kan er na al die jaren niet meer over wenen.

Muziek is mijn redding geweest. Ik heb me op het dj'en gestort en maakte radio. Dat bleek niet alleen goed voor mijn mentale gezondheid, het maakte van mij ook een betere mens. Ik haal inspiratie en voldoening uit muziek. Ik leer door muziek waar het om gaat in het leven: interessante ervaringen opdoen en verantwoordelijkheid opnemen voor jezelf en je omgeving. Muziek is mijn vriend, mijn begin- en eindpunt, het antwoord op al mijn vragen.

Cihan 'Remzi Akrirout', dj en radiopresentator

Als kind was ik al gefascineerd door filmmuziek. Ik speelde alle personages van Star Wars na en neuriede daarbij de soundtrack. Ik luisterde naar verschillende genres tot ik mij op mijn zestiende vastbeet in hiphop en in het circuit begon te dj'en onder de naam Epilogue. Daar heb ik nu afstand van genomen, omdat de scene niet zo open en ruimdenkend is als ze zich voordoet. Iedereen denkt dat hij de beste is en de teksten zijn vaak oppervlakkig. De hele tijd hiphopbeats spelen, verveelt ook gewoon.

Mijn ideale dj-set? Ik zou beginnen met jazz, daarna overgaan naar funk en soul, en afsluiten met house. Ik zoek graag het avontuur op. Ik laat mainstream en underground op elkaar botsen. Ik koester de imperfecties. In mijn radioshow voel ik mij als een kind in een snoepwinkel. Ik mag elke week draaien, presenteren en interviewen. Ik voel dat ik leef.

Ik schuw de risico's niet en vind het niet erg om op mijn gezicht te gaan. Zeg me achteraf maar eerlijk als je het niet goed vond. Daar leer ik het meest uit. Dj's als Mambele en Jazzdee en radiopresentator Loïc Thaler staan me bij met raad en daad.

In Antwerpen was ik gehaast omdat ik er niet wilde blijven. In Brussel wil ik mijn hele leven wonen. Dat creëert een zekere rust. In Brussel zie je ook dat niet alles perfect in orde is. De stad weerspiegelt de realiteit. Armoede zie je open en bloot op straat. Je bent er niet raar omdat je anders bent. Er is ruimte om je te ontplooien. Mijn favoriete muzikale plekjes zijn Le Reservoir, een nieuwe bar en exporuimte in de Marollen, en de Bonnefooi, het ideale feestadres, waar het nog echt om de muziek draait.

Ik zie mijn leven als een trein, waarvan ik de machinist en de conducteur ben. De bestemming is nog onbekend. De mensen die ik ontmoet, zijn mijn medereizigers. Ze kunnen in- en uitstappen waar ze willen en suggesties doen om van koers te veranderen. Er moet enkel wederzijds respect zijn.

Iedereen heeft zijn definitie van een succesvol leven. Ik wil het graag maken in de muziekindustrie. Daarvoor wil ik veel opofferingen doen, maar ik blijf mezelf. Ik ben een rebel die elke regel breekt. Ik ben niet meer die stille jongen van vroeger. Ik zeg wat ik denk en voel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?