Marina Bautier BRUZZ 1527

Enfant terrible: Marina Bautier

Elien Haentjens
© BRUZZ
15/06/2016

“Al van jongs af aan bricoleerde ik erop los, en als adolescent gaf ik knutselcursussen aan kinderen. Later studeerde ik design aan Bucks New University, een gereputeerde school die bekendstaat om zijn cursus houtbewerking. Daardoor had ik makkelijk toegang tot de goed uitgeruste ateliers voor houtbewerking, waar ik zelf prototypes maakte. Hout is een erg toegankelijk materiaal, en het vergt niet veel bewerkingsprocedés. Nadat een boom is gekapt, moet het hout gewoon drogen en in stukken worden gehakt voor het kan worden gebruikt. Hoe langer ik ermee werk, hoe meer het me fascineert. Want als je er goed over nadenkt, is het bijzonder magisch. Hout komt gewoon voort uit de aarde, en zonder er veel aan te veranderen, is het mooi op zich. Bovendien wordt het alleen maar mooier naarmate het ouder wordt, zeker als je met massief hout werkt.”

Een drietal jaar geleden richtte Marina Bautier haar eigen designlabel op, dat intussen van naam wijzigde en nu Bautier heet. “De meeste objecten uit de collectie zijn volledig uit massief hout gemaakt. De stukken worden vervaardigd in Duitsland, en het materiaal – voornamelijk Europese eik - komt ook uit Duitsland. Omwille van de sobere tekening werk ik vooral met eik die in kwartier gezaagd is. Bovendien is het een harde houtsoort die op lange termijn een goede weerstand biedt. Hout is een levend, natuurlijk materiaal dat zelf al een tekening bezit. Daarom hou ik mijn objecten vormelijk zo eenvoudig mogelijk. Bovendien maakt die tekening elk stuk uniek, en geeft het er een warmte aan.”

Een keer per maand staat Bautiers atelier in het teken van haar andere passie: koken. “Die liefde voor koken is op een heel natuurlijke manier ontstaan. Als adolescent keek ik naar kookprogramma’s op televisie, en creëerde ik op basis daarvan zelf recepten. Die zijn even eenvoudig als mijn meubels. Ik hou van spontane, gemakkelijke gerechten zoals je die onder meer in de Italiaanse keuken vindt.”

“Om die passie te delen met het publiek organiseer ik elke laatste vrijdag van de maand een lunch, Vendredi genaamd. Iedereen is welkom. Meestal komen er vrienden of familie langs, maar vaak ken ik de helft van de mensen niet. Toch hangt er altijd een bijzonder amusante sfeer. Op die manier kunnen de mensen de showroom en mijn meubels op een heel gemoedelijke manier ontdekken. Vaak zijn ze blij dat ze eens een ander soort design zien, want veel winkels verkopen tegenwoordig dezelfde merken. Het is al gebeurd dat mensen nadien terugkomen om effectief een meubel te kopen.”

Voor de toekomst koestert Bautier niet per se grote dromen. “Ik heb geen spectaculaire dromen. Als ik ergens van droom, dan doe ik het gewoon. Ik wil vooral stap voor stap mijn label uitbouwen, zodat ik mijn eigen universum nog sterker kan maken. Daarom vind ik het belangrijk om alle producten altijd samen te tonen, iets wat in een andere winkel niet zou kunnen. Deze locatie in een residentiële buurt is daarvoor ideaal: ik heb hier voldoende ruimte en vind rust om te werken, terwijl ik niet ver van de beweging zit. Bovendien hou ik enorm van mijn geboortestad Brussel. Het is een niet té grote stad, waar er toch heel veel beweegt op cultureel en culinair gebied. Je kan je makkelijk van de ene buurt naar de andere verplaatsen, en vindt overal groene ruimtes terug. Kortom, alle elementen voor een aangenaam leven zijn hier aanwezig.”

Stockverkoop met kortingen tot 70%, zowel in het atelier als online. Op 18 (10-18 uur) en 19 (10-16 uur) juni. Voor wie langskomt, wordt gedurende heel de dag iets lekkers voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni