Sonja Rottiers BRUZZ 1524

Enfant terrible: Sonja Rottiers

Michaël Michiels
© BRUZZ
08/06/2016

Een vrouw die een topfunctie uitoefent bij een multinational, je komt het spijtig genoeg nog niet zo vaak tegen. Sonja Rottiers is nog tot 1 september Chief Financial Officer (CFO) bij AXA België en voorzitter bij Women On Board.

Die twee jobs combineert ze bovendien nog met een gezin. “In eerste instantie ben ik een gehuwde vrouw en moeder van een dochter die 21 jaar oud is. Dat is het belangrijkste in mijn leven. De sleutel is je goed organiseren, zowel professioneel als privé. Je moet ook een partner hebben die je volledig steunt en meegaat in het verhaal. Dat betekent dat je samen keuzes moet maken. Wij gingen bijvoorbeeld niet op reis en ik liet mijn dochter ophalen van school.”
Voor Rottiers behoorde een job in de financiële wereld altijd tot de mogelijkheden. “Ik was van kleins af al begaan met financiën en geld. Het bankwezen en de financiële sector boeiden mij. Daarom heb ik Toegepaste Economische Wetenschappen gestudeerd met als specialisatie Accountancy & Fiscaliteit.”

Haar carrière nam een vliegende start. Rottiers blikt terug op hoe ze furore maakte bij het Gemeentekrediet en later bij Dexia Bank België. “Mijn eerste job was bij het Gemeentekrediet op de dienst interne- en beheersaudit. Na amper zes maanden kreeg ik de kans om met McKinsey te werken. Dankzij die rijke ervaring kreeg ik snel een globale kijk op het bedrijf. Nadien kon ik assistent worden van onze toenmalige voorzitter François Narmon, maar ik weigerde. Ik vond mezelf te jong en koos voor de functie ‘beheer van het distributienet’ als adjunct van de distributiedirecteur. Na de fusie met DVV groeide ik door tot CFO binnen het ééngemaakt verzekeringsbedrijf. Daar heb ik alle facetten van het ondernemen en verzekeren geleerd.”

Na een omzwerving bij National Suisse werd Rottiers in 2011 CFO bij AXA. In 2009 startte ze samen met vier andere vrouwen de vzw ‘Women On Board’ op. “Hiermee willen we de genderdiversiteit binnen de raden van bestuur van bedrijven vergroten en een pool aanbieden die aan de vraag kan voldoen uit de bedrijfswereld. We krijgen ook subsidies van het instituut voor Gelijke Kansen en hebben sponsors uit de bedrijfswereld. Het is een initiatief voor en in samenwerking met de bedrijfswereld.”

Rottiers vindt dat we het denkbeeld in onze samenleving moeten veranderen. “Het is vooral een kwestie van opvoeden en te veel onbewuste vooroordelen. Ik ga soms spreken op universiteiten en hogescholen en ik zie dat de studiekeuzes bepalend zijn voor het denkbeeld. Veel mensen vinden nog steeds dat een vrouw moet instaan voor de was en de plas en het liefst van al nog het eten kookt en nadien alles opruimt. Opvoeding is daarin van essentieel belang. Daarnaast speelt ook de samenstelling in de politiek en de bedrijfswereld een belangrijke rol. Tegenwoordig zien we meer en meer vrouwelijke politici en bedrijfsleiders, wat een goed teken is want dat weerspiegelt de samenstelling van onze maatschappij.”

Volgens Rottiers mogen we niet spreken van een glazen plafond, maar van een pijplijn die ‘lekt’. “Er zijn genoeg vrouwen die worden aangenomen in een bedrijf, maar er zijn er niet genoeg die doorgroeien. Dat komt omdat er vooroordelen zijn die meespelen, maar ook omdat je als vrouw ambitieus moet zijn en moet durven doorgroeien. Het feit dat wij op niveau van ethiek en integriteit een natuurlijke voorsprong hebben, speelt in ons voordeel. Wij hebben een zorgend gevoel en dat kan een grote rol spelen wanneer je omgaat met personeel.”

Toch moeten we volgens haar ook waakzaam zijn en een bepaalde diversiteit bewaren. “Dat Caroline Pauwels aangesteld is als nieuwe rector van de VUB, steunen wij volop. Alleen zien we in bepaalde sectoren, zoals in het onderwijs, maar ook in de algemene geneeskunde, stilaan een tekort aan mannen. We moeten er dus over waken dat we ook die balans in evenwicht houden, anders moeten we ook morgen beginnen met Men On Board (lacht).”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni