Meer Engels, maar ook meer Frans en beter Nederlands. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) heeft een nota klaar om de taalvaardigheid van scholieren in het Nederlandstalig onderwijs op te krikken.

Het Engels wordt samen met het Frans de tweede taal in het Vlaams onderwijs. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad. Kinderen zouden al vanaf het derde leerjaar Frans én Engels krijgen of zelfs nog vroeger. Vandaag geven Nederlandstalige scholen in Brussel al Frans vanaf het derde leerjaar, maar in Vlaanderen gebeurt dat vanaf het vijfde. Engels komt nu pas in het middelbaar.

Smet oogstte eerder een storm van protest toen hij pleitte voor het Engels als tweede taal. "Het is nu eenmaal de taal van de economische machthebber, de politieke taal," aldus Smet aan FM Brussel. "De taal van het toerisme ook. Kortom de taal waarin mensen over de hele wereld met elkaar communiceren. Onze kinderen in Vlaanderen en Brussel moeten die dan ook spreken."

Duits blijft de vierde taal in het Nederlandstalig onderwijs, maar scholen mogen ook andere officiële talen van de Europese Unie of van groeilanden zoals Rusland, China en India aanbieden.

Taaltest
Behalve de extra aandacht voor vreemde talen zet de nota vooral in op een betere kennis van het Nederlands. Anderstalige kinderen krijgen een intensief taalbad van twee keer vier weken. Wie daarna nog een achterstand vertoont, krijgt extra begeleiding buiten de schooluren. Bij de overgang naar het lager en naar het middelbaar onderwijs komt er een taaltest.

In het kleuteronderwijs zal er nog plaats zijn voor de thuistaal van anderstalige kinderen maar vanaf de lagere school kan de thuistaal enkel buiten de schooluren nog een rol spelen, eventueel in het kader van een zogenaamde brede school. "Het is belangrijk dat jongeren hun thuistaal ook kunnen verrijken en dat ze dat doen op school, en bijvoorbeeld niet alleen in de moskee," aldus Smet in De Standaard. De minister komt echter niet terug de beslissing om het meertalig onderwijs van integratiecentrum Foyer te schrappen.

Naar Waals voorbeeld komt er ook zogenaamd taalbad-onderwijs. Er mag wel slechts 20 procent van de vakken in de vreemde taal gegeven worden. Immersiescholen kunnen in Brussel maar mogen het Nederlandstalig karakter van de school niet in het gedrang brengen.

September 2013
De talennota is goedgekeurd door de Vlaamse regering en moet nu beoordeeld worden door de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor). Daarna wordt de nota in decreten en besluiten gegoten. In september 2013 zou het nieuwe taalbeleid van kracht moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni