Engelstalige bachelor na één jaar al bijna grootste studierichting VUB

JP
© BRUZZ
18/08/2017

Social Sciences, de eerste Engelstalige bachelor van de VUB, lijkt komend academiejaar de studierichting met de meeste studenten te worden aan de Vrije Universiteit. De interdisciplinaire studie was vorig jaar, met 122 generatiestudenten, meteen de tweede grootste bachelor na rechten. Dit jaar kwamen er al dubbel zo veel aanmeldingen binnen als tijdens dezelfde periode vorig jaar. Een tweede Engelstalige bachelor zit in de pijplijn.

Met zowat 50 effectieve inschrijvingen en tweehonderd aanmeldingsdossiers lijkt het aantal studenten voor de bachelor Social Sciences dit jaar fors te stijgen ten opzichte van vorig jaar. Halverwege augustus vorig jaar stonden er zo’n 20 studenten ingeschreven en had de VUB 122 aanmeldingsdossiers behandeld. “Het lijkt inderdaad op een verdubbeling”, zegt opleidingscoördinator Dieter Vandebroeck voorzichtig.

Vandebroeck bereidt zich in ieder geval voor op zo’n driehonderd eerstejaars. Als dat ook het geval is, zou de bachelor zomaar de grootste bachelor van de VUB zou kunnen worden. Vorig jaar hijgde Social Sciences met 122 generatiestudenten al in de nek van Rechten, waar 130 studenten zich voor de eerste keer inschreven voor hoger onderwijs. Toch benadrukt Vandebroeck dat het aantal inschrijvingen nog alle kanten op kan gaan, en hij pas eind oktober met zekerheid kan zeggen hoeveel nieuwe eerstejaarsstudenten effectief zullen beginnen aan de bachelor.

Leemte opvullen
Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor de populariteit van de studie. De studie vult een leemte voor de grote groep Engelstalige scholieren die in Brussel uit het secundaire onderwijs komen. Volgens de Belgische studente Anabel Eerens, die zich vorig jaar voor het eerst inschreef, kozen een aantal studenten ook voor de studie omdat het de enige Engelstalige bachelor is die hen toegang geeft tot Engelstalige masters.

Daar komt binnenkort verandering in, meldt Vandebroeck: een tweede Engelstalige bachelor, Business, zit in de pijplijn.

Meer dan veertig nationaliteiten
Daarnaast bleek de studie ook aantrekkelijk voor niet-Belgische studenten van binnen en buiten de Europese Unie. In totaal schreven zich vorig jaar mensen in met 43 verschillende nationaliteiten. Voor Joseph C. Davis uit Brooklyn, New York, die dit jaar begint aan zijn eerste jaar, is dat diverse publiek één van de redenen dat hij voor de bachelor heeft gekozen. “Ik zie Brussel niet alleen als politieke hoofdstad, maar ook geopolitieke hoofdstad, waar mensen van verschillende afkomst, geloofsbelijdenis en huidskleur onvermijdelijk met elkaar in debat gaan over politiek.”

Vandebroeck ziet dat debat tussen mensen met verschillende culturele achtergronden als een grote meerwaarde voor de bachelor. “Het gaat op universiteiten vaak over internationalisering. Maar het is nog maar de vraag wat je doet met dat diverse publiek, en of het belangrijk is voor het studiedomein. Bij ons zeker wel. De culturele verschillen tussen Amerikanen, Irakezen, Pakistanen kunnen soms voor wrijving zorgen, maar dat is nu net interessant.”

Kinderziektes
Die diversiteit zorgt soms wel voor uitdagingen, erkent opleidingscoördinator Vandebroeck. Dat er studenten deelnemen van 43 verschillende nationaliteiten, betekent dat er even veel verschillende vooropleidingen zijn. “Enerzijds hebben we een leerling wiens ouders misschien 20.000 euro per jaar betaalden voor secundair onderwijs, anderzijds een vluchteling uit Pakistan met een heel ander type vooropleiding.”

Ook het interdisciplinaire karakter van de studie zorgde in het eerste jaar soms voor moeilijkheden. “Er zijn zes vakgroepen en twee universiteiten bij betrokken”, zegt Vandebroeck. “Dat is organisatorisch niet altijd gemakkelijk.” Studentenvertegenwoordiger Rita Raleira vindt de logistieke problemen waar ze in het eerste jaar tegenaan liep niet onoverkomelijk. “Er waren wel wat bumps in the road, maar dat valt te verwachten, zeker voor het eerste jaar van een nieuwe studie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni