© Google | Camping Bruxelles à Ciel Ouvert, een vrijwilligersinitiatief, had het al erg moeilijk, onder meer door de Airbnb-taks die het Gewest sinds 2017 heft op hun inkomsten (archiefbeeld)

Enige camping in gewest blijft dicht tijdens coronazomer

SDS
© BRUZZ
26/06/2020

Wringt corona de enige Brusselse camping definitief de nek om? Het is zeker niet ondenkbaar. Het kampeerterrein in de tuin van een christelijke leefgemeenschap in Elsene houdt deze zomer de deuren dicht. Het initiatief had het al langer moeilijk.

Kampeerterrein Bruxelles Europe à Ciel Ouvert, een groene oase achter een kerk aan de Elsense Waversesteenweg, is normaal gezien elk jaar open in juli en augustus. De rest van het jaar is het terrein de tuin van een christelijke leefgemeenschap die ook de kerk en de omliggende gebouwen - waarin onder meer een christelijk studentenhuis en de leefgemeenschap huizen - beheert.

De camping is dus geen commercieel initiatief en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Maar vanwege de onzekerheden rondom het coronavirus zien die het dit jaar niet zitten om het kampeerterrein te heropenen. Ze denken ook niet te kunnen voldoen aan de voorzorgsmaatregelen waaraan bijvoorbeeld het sanitair moet voldoen. "De vrijwilligersploeg is uiteraard erg teleurgesteld een dergelijke beslissing te moeten nemen", valt te lezen op hun website.

Zo heeft Brussel in de coronazomer dus geen enkele plek waar je (legaal) in de buitenlucht kunt overnachten, met uitzondering dan van de particulieren die hun tuin aanbieden via het burgerproject Welcome to My Garden.

AirBnb-taks

Mogelijk spelen ook andere factoren mee in de beslissing om de camping niet te heropenen. Bruxelles Europe à Ciel Ouvert had het de voorbije jaren al moeilijk, onder meer door teruglopende bezoekersaantallen. Ook de AirBnb-taks die het Gewest sinds 2017 heft op haar inkomsten, waardoor de overnachtingsprijs met 30 procent moest verhoogd worden, hakte er flink in. De camping leed verlies.

Tegelijk is het kampeerterrein vrij onbekend, en was het zelfs niet terug te vinden op de website van Visit Brussels.

De ploeg achter het project was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, camping, ciel ouvert, Waversesteenweg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie