Enkel Anderlecht ingeschreven op nooddienst Be-Alert

Slechts 260 van de 589 gemeenten hebben zich aangesloten op het platform Be-Alert, dat toelaat om in noodgevallen sms-berichten te versturen naar de bevolking. Dat schrijft Le Soir woensdag. Vlaanderen heeft grotendeels het platform aanvaard, maar Wallonië en Brussel hinken achterop. Zo is in Brussel met Anderlecht maar 1 gemeente ingeschreven.

Twee derde van de lokale besturen in Vlaanderen hebben de stap naar het platform al gezet, in Wallonië heeft slechts één gemeente op de vijf toegang tot Be-Alert en in Brussel heeft enkel Anderlecht het systeem geadopteerd. Een aantal gemeenten doet niet mee omdat ze al een eigen alarmeringssysteem via sms hanteren (o.a. Ottignies Louvain-la-Neuve).

In de meeste gevallen is de overstap een kwestie van tijd. Het abonnement op Be-Alert kost 1.100 euro per jaar voor de gemeenten, een uitgave die veel Franstalige burgemeesters willen bekrachtigd zien door hun gemeenteraad.

Er zijn wel bijna 200.000 Belgen vandaag ingeschreven bij Be-Alert. Een cijfer dat het crisiscentrum verheugt. "Na twee maanden kan je spreken van een goede start", aldus woordvoerder Benoît Ramacker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Wereldberoemde hacker te gast in Anderlecht

samenleving 1518533191

Nieuws uit Brussel in je mailbox?