| Sans-papiers bezetten universiteitsgebouwen ULB (archiefbeeld).

Enquête 11.11.11: 'Meerderheid Belgen steunt regularisatie mensen zonder wettig verblijf'

© Belga
10/11/2023

Met 11 november in zicht trapt solidariteitsorganisatie 11.11.11 haar herfstcampagne op gang. Dit jaar staat de strijd tegen klimaatonrecht opnieuw centraal. Uit resultaten van een grootschalige enquête blijkt ook dat een meerderheid van de Belgen de regularisatie van mensen zonder wettig verblijf steunt.

In samenwerking met weekblad Knack en onderzoeksbureau Dedicated organiseerde 11.11.11 de jaarlijkse 'Barometer van de Internationale Solidariteit 2023', een online bevraging bij meer dan 1.500 volwassen Belgen. Daaruit blijkt dat de steun van Belgen voor de regularisatie van mensen zonder wettig verblijf toeneemt. Meer dan de helft (58 procent) zegt voorstander te zijn van "de regularisatie en de toekenning van een arbeidskaart aan mensen zonder papieren die al minstens vijf jaar in België wonen en die hun integratie hebben kunnen bewijzen".

Een meerderheid (57 procent) wil daarnaast dat er veilige en legale migratiekanalen komen op basis van objectieve en transparante criteria. Dat is een lichte daling tegenover de vorige jaren.

Klimaatcrisis

Belgen staan volgens de organisatie ook achter ambitieuze maatregelen om de klimaatcrisis te bestrijden. Bijna drie op de vier willen fossiele brandstoffen uitfaseren en investeren in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. 67 procent van de ondervraagden is ook voor het uitfaseren van subsidies aan de industrie van fossiele brandstoffen, in ons land goed voor zeker 13 miljard euro.

Volgens 11.11.11-directeur Els Hertogen verwachten Belgen een pak meer verantwoordelijkheid van politici op vlak van klimaatbeleid. "Ze willen dat ministers opdagen voor klimaatonderhandelingen, stoppen met fossiele subsidies én transparant zijn over hun contacten met lobbyisten van die sectoren", aldus Hertogen. Dat is een duidelijke boodschap in aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Dubai, oordeelt de solidariteitsorganisatie.

Verder steunt 80 procent een belasting op grote vermogens van meer dan 1 miljoen euro. Bijna drie op de vier ondervraagden staan ook achter de invoering van een wereldwijde minimumbelasting op bedrijfswinsten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni