'Er is een jacht op sekswerkers bezig'

MG
© brusselnieuws.be
11/12/2015

Het nieuwe collectief Utsopi wil sekswerkers meer betrekken bij het debat over prostitutie. Nu beschouwen beleidsmakers prostituees vaak als te stom om te praten, volgens de initiatiefnemers. Op dit moment telt het collectief tussen de twintig en dertig Belgische leden.

Initiatiefneemster Sonia Verstappen was zelf 37 jaar lang prostituee in de wijk rond het Noordstation en komt al jaren op voor meer rechten voor sekswerkers.

"In alle landen bestaan er al vakbonden en collectieven die een stem geven aan prostituees, behalve in België”, vertelt Verstappen aan brusselnieuws.be. “Wij vonden het tijd om daar iets aan te doen.”

“Zeker nu de abolitionisten meer en meer terrein winnen in België.” Volgens Verstappen krijgt de internationale anti-prostitutie lobby hier steeds meer voet aan de grond. “Er is een jacht op sekswerkers bezig.”

Daarmee verwijst de ex-prostituee onder meer naar het beleid van minister van vrouwenrechten Isabelle Simonis (PS). “Terwijl internationale mensenrechtenorganisaties ervoor pleiten om prostitutie te decriminaliseren, blijft de minister weigeren om prostitutie als job te beschouwen.”

Samen met Maxim Maes lanceert ze daarom dinsdag de nieuwe beweging, Utsopi.

Te stom om te praten
“Je hebt in Brussel verschillende organisaties die zich inzetten voor prostituees, zoals Espace P en Alias, maar die verlenen vooral economische en juridische bijstand,” legt Verstappen uit.

Dat beaamt ook Fabian Drianne, coördinator van Espace P in La Dernière Heure. "Wij zijn geen woordvoerders van de prostituees. Een degelijk initiatief als dat van Utsopi ontbrak tot op de dag van vandaag. Prostituees hebben zelden recht van inspraak”

Daar moet de nieuwe beweging verandering in brengen. “Bij debatten over prostitutie worden prostituees vaak niet uitgenodigd. Beleidsmakers denken vaak dat ze te stom zijn om te praten. Elke beroepsgroep heeft het recht om te spreken, behalve de sekswerkers.”

Hoe ziet ze dat voor zich, gaan de prostituees zelf meekomen naar vergaderingen en debatten? “Jazeker, desnoods huren we een bus”, lacht Verstappen.

Geen vakbond
Met de huidige 20 a 30 Belgische leden zal dat nog wel lukken. Maar Verstappen en Maes hebben de intentie om tot een belangrijke stem uit te groeien. Misschien zelfs tot een echte vakbond.

Ondanks de naam ‘L'Union des Travailleu(r)ses du Sexe organisé(e)s pour l'Indépendance’, afgekort Utsopi, is de beweging momenteel geen vakbond, om administratieve rompslomp te vermijden.

De officiële lancering van het nieuwe collectief zal dinsdag plaatsvinden in een carré in Sint-Joost-ten-Node.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni