Erasmushogeschool bijt in het zand over ontslag conservatoriumtop

© Belgaimage
| Kathleen Coessens

De Erasmushogeschool heeft directeur Kathleen Coessens van het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB) en voormalig opleidingshoofd Helmut De Backer ten onrechte om dringende reden ontslagen. Dat heeft het College van Beroep beslist.

Coessens keert echter niet terug in haar functie van directeur. De EhB blijft er immers bij dat er sprake is van ‘een ernstige verwaarlozing van haar taken als leidinggevende’ en ontheft haar per direct van haar mandaat als directeur.

Coessens, die ook les gaf aan het conservatorium, mag wel terugkomen als docent, net als Helmut De Backer, die momenteel docent en trajectbegeleider is.

Storm van protest

Coessens en De Backer werden eind november op staande voet ontslagen, waarna er een storm van protest opstak onder de studenten en docenten van het conservatorium. Zo kwam er een petitie die ondertekend werd door zowat alle hoofdrolspelers van de Belgische muziekwereld.

Aanleiding voor het ontslag was de samenwerking met de muziekacademie van Anderlecht waarbij een aantal conservatoriumstudenten extra les kreeg van assistenten, die ook als leerkracht verbonden zijn aan de academie en die voor die uren ook betaald werden door de academie. Die leerlingen stonden ingeschreven zowel aan het conservatorium als aan de academie, wat op zich toegelaten is. Niet alle studenten bleken echter op de hoogte van hun inschrijving aan de academie en het was ook niet duidelijk wie het inschrijvingsgeld betaalde.

Coessens en De Backer tekenden meteen beroep aan tegen hun ontslag. Begin deze week besliste het College van Beroep dat er geen dringende redenen waren om de samenwerking onmiddellijk en definitief onmogelijk te maken. Vanmorgen liet directeur Ann Brusseel van de EhB evenwel weten dat het bestuur van de hogeschool Coessens niet laat terugkeren als directeur en dat er een interimdirecteur aangesteld wordt, met name Brecht Ranschaert.

Vertrouwensbreuk

Er dreigt nu een vertrouwensbreuk tussen de EhB en het KCB. De docenten en studenten van het conservatorium zijn verbolgen over de nieuwe wending en plannen opnieuw een grootscheepse petitie. “Ann Brusseel zoekt een stok om Coessens weg te krijgen. Ze levert geen enkel bewijs van die ernstige verwaarlozing van haar taken als leidinggevende,” zegt Liesbeth Van Avermaet namens de docenten.

Jonathan Van der Beek, voorzitter van de studentenraad, is opgelucht dat het ontslag van Coessens en De Backer door de Commissie van Beroep is teruggedraaid, maar hij vindt het ‘schandalig’ dat de EhB-directie Coessens nu toch ‘in het wilde weg en zonder bewezen reden’ opzij schuift als directeur. “Als je net verloren hebt, moet je de andere partij in ere herstellen. In de plaats daarvan brengt Ann Brusseel haar een extra slag toe. Dat is hallucinant. Voor ons is er een vertrouwensbreuk,” zegt Van der Beek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?