Erasmushogeschool: 'Nieuwe campus in Dansaertwijk'

© Jeremy Wilburn
Bij de opening van het nieuwe academiejaar heeft directeur Luc Van de Velde van de Erasmushogeschool aangekondigd dat de school een nieuwe campus in de Dansaertwijk wil openen. Rector De Knop van de Vrije Universiteit Brussel pleitte voor alternatieve bronnen van financiering voor de universiteit.

Dinsdagmiddag openden de VUB en de Erasmushogeschool Brussel (EhB) plechtig het academiejaar. Directeur van de EhB Luc Van de Velde kondigde in zijn toespraak aan dat hij tegen 2015 een nieuwe campus wil openen in de buurt van de Dansaertstraat. Daar moeten duizend studenten van de lerarenopleiding les kunnen volgen.

"Nu gaan de studenten van de lerarenopleiding naar de campus van Jette, maar die ligt te ver van de scholen in het centrum. Dat is niet handig voor stageplaatsen. Daarom zijn we aan het uitkijken naar een nieuwe locatie voor onze studenten", aldus Van de Velde.

De Ehb heeft nu al campussen aan het Bloemenhofplein en in de Dansaertstraat voor studenten van kunstschool Rits. De nieuwe school moet de aanwezigheid in de Vijfhoek versterken. De mogelijke locaties worden op dit moment bestudeerd, tegen december 2015 moet de nieuwe campus opengaan.

'Ratrace'
Rector De Knop, die net aan zijn tweede termijn is begonnen, pleitte in zijn toespraak voor meer financiering uit alternatieve bronnen. Universiteiten zijn beter niet alleen afhankelijk van de overheid, vindt De Knop. "De middelen van de overheid zijn onvoldoende. We zijn genoodzaakt middelen op andere terreinen binnenhalen om de ratrace met andere Europese universiteiten aan te kunnen gaan", aldus de rector. De VUB krijgt nu 160 miljoen euro van de overheid, 6 miljoen euro uit inschrijvingsgelden en 34 miljoen euro uit andere middelen.

Dit academiejaar staat in het teken van ondernemerschap. Daarom tekende De Knop tijdens de academische opening nog een overeenkomst met Unizo om ondernemerschap via onderwijs te stimuleren.

Eerstejaars
Bij de opening van het academiejaar werden ook de inschrijvingscijfers bekendgemaakt. Aan de VUB zijn er momenteel 1.847 eerstejaars ingeschreven, een stijging met 5 procent tegenover vorig academiejaar. In totaal wordt de campus bevolkt door meer dan 12.000 studenten.

Bij de Erasmushogeschool zijn de inschrijvingscijfers met 6 procent toegenomen. Opvallend is het aantal niet-generatiestudenten, dat met 16 procent is gestegen. Dat zijn studenten die al iets anders gestudeerd hebben of gewerkt hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?