Erdogan plant bijeenkomst in Brussel, maar Stad weigert

© AKP België via Facebook

De Turkse president Erdogan plant woensdagavond 24 mei om 18 uur een ontmoeting met de Europese Turken aan het Stefaniaplein in Brussel. Dat staat te lezen op de Facebookpagina van AKP België. “Er is inderdaad een aanvraag ingediend, maar de burgemeester zal de manifestatie niet toelaten”, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de betrokken politiezone.

Op de Facebookpagina van AKP België, de Belgische tak van de partij van Erdogan, is donderdagmiddag een publiek evenement aangemaakt. Daarin staat dat Europese Turken de Turkse president Erdogan op woensdag 24 mei om 18 uur kunnen ontmoeten aan het Stefaniaplein, aan de Louizalaan in Brussel. Er werden 1368 mensen uitgenodigd, 250 van hen bevestigden al hun komst.

Privé-diner in hotel
De voorzitter van AKP Brussel bevestigt dat president Erdogan woensdagavond het woord neemt, maar ontkent dat het om een publiek evenement gaat.

“Het gaat om een diner-programma om 19 uur in het Steigenberger Wiltcher’s hotel, aan het Stefaniaplein, waar de president verblijft”, zegt voorzitter Açikgöz. “Het evenement is enkel toegankelijk voor gasten met een uitnodiging, zo’n 400 in totaal.”

Nog volgens hem is de organisatie niet in handen van de AKP België, maar van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), die eerder al Turkse sprekers uitnodigde in de aanloop van het Turks referendum. DE UETD bevestigt de organisator te zijn.

Publieke meeting op Stefaniaplein
Het door de AKP België aangemaakte evenement is echter wel degelijk een publiek evenement, dat spreekt over een ontmoeting met ‘leider Erdogan’. Gevraagd naar een reactie, zegt voorzitter Açikgöz dat het om een niet officiële website gaat.

Nochtans is er wel degelijk een aanvraag ingediend voor zo’n publieke bijeenkomst. “Maar in gevolg van de risico-analyse zal de manifestatie niet worden toegelaten door de burgemeester”, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene.

Daarbij gaat het om Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). Maar het Stefaniaplein ligt ook deels op grondgebied Elsene, en ook het Facebookevenement spreekt over Elsene. “Wij hebben nog geen aanvraag gekregen”, zegt burgemeester Dufourny (MR). “Als die er toch nog komt, zullen wij met de betrokken politiediensten bekijken of wij de manifestatie zullen toelaten, of niet”, zegt ze aan BRUZZ.

© AKP België via Facebook
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook