Etterbeek huldigt gedenkteken voor Armeense genocide in

© brusselnieuws.be
22/05/2015

Een gedenkteken voor de slachtoffers van de Armeense genocide is vrijdagmiddag onthuld op het Van Meyelplein in Etterbeek. Meer dan 700 mensen woonden volgens de politie de inhuldiging bij.

Het monument kwam er op initiatief van een Aramese, een Syrisch-orthodoxe en een Chaldeeuws-katholieke kerk, drie geloofsgemeenschappen uit het gebied.

De patriarch van de Syrisch-orthodoxe kerk (waarvan de hoofdzetel zich in Syrië bevindt) was aanwezig bij de inhuldiging, net als burgemeester Vincent De Wolf.

Het monument dat vrijdag in Etterbeek werd onthuld is 2,80 meter groot en bestaat uit drie figuren die elkaar bij de hand houden en symbool staan voor de verschillende volkeren van Mesopotamië en de christelijke minderheden in het Oosten.

Naast de Armeniërs werden immers ook andere christelijke geloofsgemeenschappen in het toenmalige Ottomaanse Rijk gedeporteerd en vermoord. Onder hen de Arameeërs en Assyriërs, tegenwoordig ook bekend onder de noemer Syrische christenen.

In Jette, waar een groep van hun nazaten woont, werd twee weken geleden al een gedenksteen onthuld specifiek voor de Syrische christenen.

Op het Henri Michauxplein in Elsene staat al sinds 1997 een monument, op initiatief van de Belgische Armeniërs.

Een aangekondigde tegenbetoging van (Belgische) Turken werd uiteindelijk door de organisatoren geannuleerd. Zaterdag zal er om 13 uur wel op initiatief van enkele Turkse organisaties een betoging vertrekken aan het Noordstation, uit protest tegen het monument voor de genocide in Etterbeek en dat in Jette, en "de polemiek rond de zogezegde Armeense genocide".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni