EU-bezoekerscentrum Parlamentarium wil half miljoen bezoekers lokken

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
13/10/2011
Vrijdag gaat Parlamentarium open. Het Europese bezoekerscentrum biedt een multimediale kijk op de geschiedenis en de besluitvorming van de Europese Unie. Zeven dagen op zeven open. En gratis.

Hoe zet ik een bezoekerscentrum op waar op een klare manier - en in 23 talen - de ingewikkelde geschiedenis en besluitvorming van de Europese Unie worden uitgelegd? Het Duitse Atelier Brückner is wonderwel in die opdracht geslaagd. De meertaligheid van Europa wordt opgevat als een troef. "Europa is meertalig, maar gaat toch op zoek naar één betekenis," legt ontwerper Uwe Brückner uit. "Wij noemen dat debabelisatie ."

Niet iedereen spreekt 23 talen, en dus krijgen bezoekers een handige touchscreen-gids mee waarmee ze de taal van hun voorkeur kunnen activeren op de meer dan honderd schermen in het museum.

Besluitvorming in 3D
De virtuele reis door de EU begint met een korte geschiedenis waarin de vraag wordt gesteld: 'Waar komt het Europese eenmakingsidee vandaan?' De twee wereldoorlogen komen aan bod, maar ook de Koude Oorlog en Mei '68. Daarna komt de bezoeker in een zaal waar hij of zij een persoonlijke boodschap kan krijgen van een van de 750 europarlementsleden of aan een parlementariër een vraag kan mailen.

Indrukwekkend is de 3D-ervaring in een ronde filmzaal waar de besluitvorming van het Europees parlement echt wordt gemaakt. Knap gedaan, maar de aandacht erbij houden is wel nodig om het hele beslissingsproces te begrijpen. Speelser is de verhalenkaart. Door met rollende schermen over een plek in Europa te glijden, wordt het verhaal van die plek verteld en de invloed op de Europese besluitvorming. Zo heeft de dioxineramp in Seveso geleid tot de gelijknamige Europese richtlijn.

Parlamentarium wil de betrokkenheid van de Europese burgers bij de Unie verhogen. Isabelle Durant, vice­voorzitster van het Europees parlement (Ecolo), vindt dat een goede zaak. "Wie weet bijvoorbeeld dat de verplichte energieprestatiecertificaten of EPC's een omzetting zijn van een Europese richtlijn?" Die invloed van Europa op het leven van elke dag komt ook aan bod in een mooi ingerichte 'salon' waar bezoekers rustig naar verhalen van Europeanen kunnen luisteren. Op de achtergrond verschijnen levensechte landschappen.

Informeren is de boodschap
De ontwerpers slagen erin een indrukwekkende sfeer op te wekken, zonder afbreuk te doen aan de rijke content die bij de Europese Unie hoort. Pret dus, maar ook genoeg ernst.
Critici zouden kunnen argumenteren dat Parlamentarium goed in elkaar gestoken promopraat voor de Europese Unie is, terwijl er ook wel heel wat kritische aantekeningen gemaakt kunnen worden. Daar is iets van, maar een kritische blik op de EU zou voorbijgaan aan het doel van Parlamentarium. Het is in eerste instantie een bezoekerscentrum van het EU-parlement, dat informatie wil verschaffen.

Belangrijker is dat de toeristen nu eindelijk een stek in Brussel hebben waar de Europese hoofdstad voluit voor het voetlicht wordt geplaatst. Tot nu bleven toeristen in Brussel die uit zijn op het Europese verhaal, in de kou staan. En al helemaal in het weekend, als de Europese wijk er volkomen verlaten bij ligt.

21 miljoen euro
Parlamentarium stelt de ambitie hoog. Vandaag heeft het Europees parlement 150.000 bezoekers per jaar. Omdat Parlamentarium laagdrempelig is (een pasje is niet nodig) en zeven dagen op de zeven open is, rekent het Europees Parlement op 450.000 bezoekers.

Parlamentarium oogt duur, en dat is het ook. Het gebouw bestond al (D4 op het Luxemburgplein), dus moesten alleen de museale inrichting en multimedia worden ontworpen. Het Europees parlement telde hier 21 miljoen euro voor neer. Al valt dat al met al nog mee: het is het eerste bezoekerscentrum waar 23 talen worden gehanteerd, en het weliswaar veel grotere Capitol Hill-bezoekerscentrum in Washington kostte maar liefst 421 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni