EU opent onderzoek naar contracten JC Decaux

© Guillaume Baviere

De Europese Commissie start een onderzoek naar de contracten tussen de Stad Brussel en het Brussels Gewest en de Franse groep JC Decaux. Een van de onderdelen van het onderzoek gaat over de exploitatie van Villo.

Dat laat de Commissie weten in een persbericht.

Het onderzoek draait om twee zaken. Ten eerste is er het contract dat het Gewest afsloot met JC Decaux over de uitbating van het fietsdeelsysteem Villo.  Decaux mag het fietssysteem uitbaten en mag daarvoor reclamepanelen plaatsen aan de haltes. Verder zijn er ook enkele belastingvoordelen.

Daarnaast komt er ook een onderzoek naar een contract tussen Decaux en de Stad Brussel over de uitbating van enkele reclamepanelen in het centrum. Daarbij zou Decaux oude reclamepanelen, waarvan beloofd werd dat ze zouden verwijderd worden, zijn blijven uitbaten zonder daarvoor huur of belastingen te betalen.

Het onderzoek komt er na een klacht van concurrent Clear Channel. De Commissie wil nu nagaan of beide zaken niet neerkomen op niet-toegelaten overheidssteun. Er zal ook onderzocht worden of JC Decaux door de uitzonderingen een voordeel had ten opzichte van zijn concurrenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?