Europa: 'België doet niets aan fijn stof'

© brusselnieuws.be
01/07/2010
De Europese Commissie heeft België vorige week opnieuw op de vingers getikt omdat het niet genoeg doet in de strijd tegen fijn stof. Onder meer Brussel zondigt nog steeds tegen de Europese norm. Enkel Roemenië en Griekenland krijgen nog zo'n waarschuwing. [2 reacties]

Sinds 2005 gelden in Europa maximumnormen voor het -schadelijke- fijn stof. Sinds de regel van kracht ging, is België in overtreding. Vorig jaar werd de maximumnorm in 20 van de 65 Belgische meetstations overschreden, een toename tegenover 2008. Dit jaar is België goed op weg om slechter te doen. Onder meer Brussel scoort slecht.

'België doet niet genoeg'
Toen de Commissie een eerste waarschuwing stuurde, en daarmee een procedure startte die tot het Europees Hof van Justitie en monsterboetes kan leiden, vroeg ons land net als Griekenland om uitstel. De Commissie oordeelt nu echter dat België niet genoeg inspanningen doet om zo'n uitstel toe te kennen.

België heeft nu twee maanden de tijd om een beargumenteerd antwoord te formuleren aan de Commissie. Daarna kan de Commissie ons land naar het Hof van Justitie doorverwijzen. Dat melden De Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) en Bond Beter Leefmilieu (BBL) en wordt door een commissiewoordvoerder bevestigd aan brusselnieuws.be.

Datzelfde Hof dreigt ons land ook een reuzeboete toe te kennen voor zijn gebrekkige waterzuivering. Ook hier speelt de Brusselse achterstand opnieuw een grote rol.

Uitbreiding Ring
De milieubeweging is niet verwonderd over de steeds hardere toon die Europa aanneemt. BBL en Bral wijzen er onder meer op dat fiscale voordelen voor diesel- en bedrijfswagens overeind blijven en dat de slimme kilometerheffing uitblijft. Ook de geplande uitbreiding van de Ring rond Brussel en het uitblijven van lage emissie-zones in steden vinden geen genade in de ogen van de verenigingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni