Europa Nostra bekroont Autrique-huis

Het door de gemeente Schaarbeek gerenoveerde Autrique-huis heeft een 'Medaille', een tweede prijs, gekregen van de Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra.

De jaarlijkse prijzen werden dit keer uitgereikt in Madrid. Vijf projecten uit Europa, waaronder de restauratie van de zestiende-eeuwse Ottomaanse baden in Nicosia (Cyprus) en de bewaring van het culturele landschap van de Vía de la Plata in Extremadura (Spanje), kregen een Eerste Prijs. De restauratie van het Autrique-huis kreeg een 'Medaille' of tweede prijs, "voor de nauwgezette restauratie van een vroeg meesterwerk van Victor Horta en voor de totstandbrenging van een scenografie die eer betoont aan de privé-architectuur van Brussel, en die tegelijkertijd de deur opent naar een imaginaire wereld."

Het Autrique-huis langs de Haachtsesteenweg is gerenoveerd door Francis Metzger. De scenografie is van het bekende duo François Schuiten en Benoît Peeters, die ook het initiatief namen om het pand te redden. Het werd in 1983 door Horta gebouwd voor zijn vriend Eugène Autrique en het vormt in zekere zin de verbinding tussen de traditionele architectuur van privéhuizen uit die periode en het begin van de art nouveau. Het bevat al de typische art-nouveaukenmerken die Horta en zijn volgelingen verder zouden ontwikkelen: fijne gietijzeren kolommen, sgraffiti, mozaïeken, decoratieve versieringen met florale inspiratie... Ook het natuurlijke licht speelt er al een belangrijke rol.

In de loop van vorige eeuw had het huis verschillende eigenaars, en het gebouw was door allerlei aanpassingen geleidelijk zijn ruimtelijke coherentie en zijn oorspronkelijke geest verloren. In 1997 werd het aangekocht door de gemeente Schaarbeek en na de restauratie ging het open voor het publiek. Bezoekers kunnen er van woensdag tot en met zondag terecht van 12 tot 18 uur.

:: Meer info op de website van het Autrique-huis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?