'Eurostadion dubbel zo groot als toegelaten'

© BRUZZ
04/12/2017

Net als het schepencollege van Grimbergen vindt ook de adviserend stedenbouwkundig ambtenaar van Vlaams-Brabant het complex te groot - zelfs dubbel zo groot als toegestaan. Hoewel Ghelamco intussen een andere vergunning heeft aangevraagd, komt het nieuws erg ongelegen, in de week dat UEFA over Brussel als gaststad voor het EK beslist.

Tot 20.000 vierkante meter voor kantoren en tot 50.000 vierkante meter voor recreatie: dat mag er volgens het Ruimtelijk plan van Vlaanderen gebouwd worden op Parking C in Grimbergen. Het Eurostadion overschrijdt die limieten ruimschoots, met respectievelijk 38.000 en 100.000 vierkante meter.

Dat staat in een uitgebreid advies dat de stedenbouwkundig ambtenaar van Vlaams-Brabant in augustus afleverde en Het Laatste Nieuws kon inkijken. De onafhankelijke adviserende ambtenaar stelt dat de bouwheer die overtreding creatief verbergt. Zo beschouwt Ghelamco de tribunes enkel als oppervlakte voor ‘recreatie’ op dagen waarop er een match gespeeld wordt. En doordat er ook concerten worden gegeven, zijn de tribunes en zelfs de grasmat niet als recreatie maar als socio-culturele inrichting ingekleurd. Zie BRUZZ op 23 december 2016 voor meer uitleg.

De ambtenaar reageert sceptisch. “Bij de berekeningsmethodes van de aanvrager kunnen heel wat vragen gesteld worden”, schrijft ze. “Bij een enkelvoudige bestemming als voetbalstadion zou de oppervlakte steeds 100 procent recreatie zijn, maar door het toevoegen van bijkomende activiteiten zou het aandeel recreatie procentueel afnemen door het inbrengen van de factor tijd. Deze redenering mist elke logica. De aanvraag is in strijd met de bouwvoorschriften", besluit de ambtenaar.

Nieuwe vergunningsaanvraag
Vraag is nu of de stedenbouwkundige ambtenaren van de Vlaamse overheid de mening van hun collega in Vlaams-Brabant delen. Midden augustus, één week na dit advies, trok Ghelamco immers de bouwaanvraag op lokaal niveau in en diende een nieuwe aanvraag in, deze keer voor een omgevingsvergunning. Het principe van het gewogen gebruik wordt ook in die nieuwe aanvraagt toegepast.

Mocht Ghelamco toch een vergunning krijgen, vrezen tegenstanders een verkeerd signaal naar andere projectontwikkelaars. De ‘methode-Ghelamco’ zou immers navolging kunnen krijgen, waardoor bouwvoorschriften overal in Vlaanderen met de voeten getreden kunnen worden. N-VA stelde in het Vlaams Parlement al onomwonden dat “de Vlaamse bouwschriften niet overtreden mogen worden voor de megalomane dromen van Brussel”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni