‘Eurostadion kost het Gewest veel meer dan 40 miljoen’

Het Brussels Gewest zal tot 126,5 miljoen euro moeten betalen om een deel van de nog te bouwen parking aan het Eurostadion te kunnen aanbieden aan pendelaars. Dat zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) aan De Standaard. Het bedrag is meer dan het drievoudige dan wat tot op vandaag circuleert als bijdrage van het Brussels Gewest voor de parking.

Verstraete baseert zich op een contract voor de bouw en uitbating van de parking van het Eurostadion dat hij heeft kunnen inkijken.

‘Daaruit blijkt dat het Brussels Gewest over een periode van twintig jaar jaarlijks 2,75 miljoen euro zal moeten betalen aan de vzw Tentoonstellingenpark voor de huur van 3.000 parkeerplaatsen die gebruikt kunnen worden als pendelparking. Dat is 55 miljoen euro. Als het contract van twintig jaar verlengd wordt tot dertig jaar – wat normaal zou zijn – wordt dat bedrag zelfs 82,5 miljoen euro’, aldus Verstraete.

‘Het Gewest zou daarbovenop trouwens ook eenmalig 4 miljoen euro moeten betalen als een soort instapkosten. Tel daar nog de 40 miljoen bij die het Gewest sowieso betaalt als bijdrage in de bouw van de parking, en je komt op meer dan 120 miljoen uit.’

'Overheid geeft weg en koopt terug'
Volgens de Brusselse regering zou die investering in de parking rond het Eurostadion zichzelf terugbetalen en zou het de belastingbetaler op het einde van de rit niets kosten. Verstraete twijfelt daaraan.

‘Parking C was al een parking met 12.000 plaatsen, honderd procent in handen van de overheid, met name de stad Brussel. Om de Eurostadiondeal rond te krijgen, wordt die parking gratis weggeschonken aan een privé­bedrijf. En nu moet de gemeenschap miljoenen bijbetalen om daar te kunnen parkeren.’

Volgens Verstraete zal het trouwens niet evident zijn om pendelaars die met de wagen naar Brussel komen te doen betalen om op de parking te staan en vervolgens ook nog een metroticket te doen betalen.

‘Alles op één hoop’
Vanhengel zelf blijft erbij dat het geheel de belastingbetaler niets kost. ‘Verstraete gooit alles op één hoop. Ja, het Parkingagentschap van het Brussels Gewest betaalt huur voor 3.000 van de 10.000 parkeerplaatsen die de herinrichting van de Heizelvlakte zal opleveren. Dat kadert in ons project om het autoverkeer uit het centrum van Brussel weg te houden. Wij worden aandeelhouder in de parking. Een deel van de opbrengsten is dus voor ons. Die kosten betalen zichzelf terug. ’

Verstraete dringt al maandenlang aan om de contracten te kunnen inzien die het Brussels Gewest heeft afgesloten voor de bouw van het Eurostadion. Omdat hij telkens bot vangt met zijn vragen, heeft hij Vanhengel voor de vrederechter gedaagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?