Eurostadion: Supporterclubs Rode Duivels boycotten match in Brugge

© (John Ghislain)

Verschillende supportersclubs zullen de match van de Rode Duivels in het stadion van Brugge boycotten.  "Het is voor ons ondenkbaar om een wedstrijd van de Rode Duivels bij te wonen in een stadion van Bart Verhaeghe, die het Eurostadion tegenhoudt", zegt John Ghislain van de Belgium Ultras aan BRUZZ.

De Rode Duivels spelen op 14 november tegen Japan. Ze doen dat in het stadion van Club Brugge en niet in het Koning Boudewijnstadion, waar ze gewoonlijk hun thuiswedstrijden spelen. 

Dat is niet naar de zin van John Ghislain, voorzitter van de Belgium Ultras. Zijn supportersclub weigert naar het stadion van Bart Verhaeghe af te zakken. Die houdt als voorzitter van Club Brugge, als vice-voorzitter van de Belgische voetbalbond én als zakenman het Eurostadion tegen, aldus Ghislain.

'België maakt zich belachelijk'
"Met zijn nog te bouwen shoppingcentrum Uplace heeft Bart Verhaeghe er alle belang bij dat het Eurostadion er niet komt", zegt Ghislain. "Hij is medeplichtig in het niet toekennen van de bouwvergunningen. Wij vertikken het dan ook om in zijn stadion voor de Rode Duivels te gaan supporteren."

Ghislain vindt dat België een mal figuur slaat als het Eurostadion er niet komt. "Als het er niet komt, maken we ons als land belachelijk", zegt Ghislain. "Na Dutroux heeft België al niet zo'n beste reputatie. Het is hoog tijd dat we eens iets hebben om trots op te zijn. En een nationaal stadion is zo iets."

Andere supporterclubs 
Volgens Ghislain ondersteunen een dertigtal clubs de boycot, al is de precieze draagwijdte moeilijk in te schatten. Een kleine rondvraag leert alvast dat een vijftal clubs waaronder Diaboulet Liégeois en The Old Devils de boycot steunen. "Wij kunnen niemand verhinderen om te gaan, maar wij gaan geen autocars inleggen", zegt Alain Faignard van The Old Devils.

Maar enkele andere clubs die BRUZZ contacteerde waren helemaal niet op de hoogte. En ook niet bereid de boycot te steunen. 

Federatie 1895 ondersteunt niet
De overkoepelende supportersfederatie 1895, die eerder al om het ontslag van Bart Verhaeghe vroeg, is niet betrokken bij de boycot. "Er is  geen overleg over geweest en het is geen actie van de fanboard", zegt Michael Vandersteen van1895 aan BRUZZ. "Dit is een actie van enkele individuen."

Op de sociale media wordt wisselend gereageerd. Veel mensen hebben begrip voor de boycot, maar willen toch de Rode Duivels ondersteunen in hun match tegen Japan.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook