Evenementzone rond stadion Anderlecht is kaskoe voor gemeente

MVDH
15/03/2023

Een vijfde van de voertuigen die parkeren in de evenementenzone rond het stadion van Anderlecht blijkt geen geldig parkeerrecht te hebben. Dat bracht vorig jaar zo'n 200.000 euro aan retributies op.

Voetbalsupporters staan over het algemeen niet bepaald bekend om hun rustige aard en sereniteit. Om de woonwijk rond het Anderlechtse Constant Vanden Stock-stadion, bovenop de luidruchtige voetbal leuzen, niet ook nog eens op te zadelen met verkeersoverlast en een tekort aan parkeerplaatsen, voerde de gemeente Anderlecht in 2014 een evenementzone in.

Die is van toepassing op wedstrijddagen in het stadion tijdens bepaalde tijdsloten. Wie dan langer dan een uur parkeert in de evenementenzone moet 5 euro betalen per half uur, maar voor de omwonenden met een bewonerskaart of andere houders van een geldige vergunning zijn die tarieven niet van toepassing. De totale evenementenzone telt ongeveer 4650 gereglementeerde parkeerplaatsen, waarvan zo’n 2150 plaatsen in de betalende zones.

Uit cijfers van Parking.brussels blijkt echter dat veel bezoekers van het stadion niet betalen voor hun parking. "Vorig jaar werden zo’n 25.500 voertuigen gecontroleerd en daarvan bleken uiteindelijk 5300 geen geldig parkeerrecht te hebben", zegt woordvoerder Sara Jasmes.

Zij ontvingen dan een retributie van 50 euro. "Die retributies kwamen samen vorig jaar neer op 265.000 euro waarvan 200.000 euro daadwerkelijk werd betaald", aldus Jasmes. "Daarvan ontvangt de gemeente 85 procent op de werkelijke inkomsten na aftrek van alle kosten, en Parking.brussels 15 procent."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni