Evenveel neerslag in een paar uur als normaal in een halve maand

© Twitter

In Ukkel viel dinsdagavond in een paar uur tijd 34 liter neerslag per vierkante meter. Dit is iets meer dan de helft van wat de hele maand juni gemiddeld moet verwerken.

Brussel kreeg dinsdag af te rekenen met wateroverlast door de hevige regenval. Tunnels liepen onder, metrostations stonden onder water en ook verschillende straten in het gewest werden afgesloten, omdat ze plots waren veranderd in kolkende rivieren.

"Niet te verwonderen", oordeelt weerman David Dehenauw. "Er viel maar liefst 34 liter neerslag per vierkante meter uit de hemel in het meetstation in Ukkel", zegt hij. "Normaal valt er voor de volledige maand juni gemiddeld 67,5 liter water per vierkante meter."

Een verklaring voor die cijfers is niet ver te zoeken. "Door gebrek aan wind trok het onweer maar zeer traag over het land", zegt de weerman. "Het bleef vaak lang boven dezelfde plek hangen, waardoor er bijzonder veel neerslag in een korte tijd op zeer specifieke plaatsen terechtkwam." Dat het niveau van het grondwater door de overmatige regenval van de afgelopen anderhalve week al hoger dan normaal stond, speelde volgens Dehenauw minder een rol.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?