Ex-bouwmeester Antwerpen kandidaat in Brussel

Het mandaat van bouwmeester Olivier Bastin is sinds vorige week afgelopen, maar de Brusselse regering heeft nog steeds geen opvolger. Er zijn nog twee kandidaten, vernam onze redactie: Kristiaan Borret, voormalig stadsbouwmeester van Antwerpen, en de Italiaan Matteo Robiglio. De beslissing zou nog voor het einde van het jaar moeten vallen.

Het mandaat van de eerste Brusselse bouwmeester Olivier Bastin, is vorige donderdag afgelopen. De Brusselse regering heeft echter nog geen opvolger aangeduid. "De procedure voor de aanstelling van de nieuwe bouwmeester werd lichtjes ontregeld door de verkiezingen, de regeringsvormingen en de vakantieperiode", zegt Jo De Witte, woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort (PS). 

Brussel zit momenteel dus zonder bouwmeester. Er waakt met andere woorden niemand over de kwaliteit van de publieke bouwprojecten in het gewest. Bij Vervoort klinkt het echter dat de aanstelling nog voor het einde van het jaar rond zal zijn en dat lopende dossiers dus maximum maar een maand blijven liggen. "Er is geen reden om te vrezen voor een verstoorde opvolging van de dossiers."

Over de kandidaten spreekt het kabinet van de minister-president zich niet uit, maar brusselnieuws.be vernam dat er nog twee kanshebbers over zijn. Dezelfde twee namen duiken ook op in De Morgen. De eerste is Kristiaan Borret, tot voor kort stadsbouwmeester in Antwerpen, een job die hij bijna acht jaar deed. Borret is van oorsprong een Gentenaar en woont sinds enige tijd in Brussel.

De tweede finalist is Matteo Robiglio, een architectuur- en stedenbouwprofessor verbonden aan de polytechnische universiteit in het Noord-Italiaanse Turijn. Daarnaast heeft hij een eigen bureau. Zijn projecten situeren zich vooral in Italië, maar hij was ook al actief in Koerdistan, Kinshasa en het Waalse Profondeville.

Budget gaat omhoog
In elk geval zal de opvolger van Olivier Bastin kunnen beschikken over een groter budget. Waar de pionier het moest doen met 590.000 euro in vijf jaar, kan de nieuwe bouwmeester beschikken over een miljoen euro. Alle Brusselse ministers dragen bij aan dat budget.

Verder zal de nieuwe bouwmeester nauw moeten samenwerken met het nieuwe territoriaal platform waarin de regering verschillende planningsorganen wil bundelen. "Over de vorm die deze samenwerking zal aannemen, moeten de kandidaten zelf voorstellen formuleren", klink het nog bij Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?