Ex-daklozen Carine en Yannick gaan trouwen: 'Ik had dit nooit verwacht'

CD
© BRUZZ
28/11/2022

Carine en Yannick, twee ex-daklozen, gaan trouwen. De officiële trouw moet nog komen, maar afgelopen week vond het huwelijksdiner al plaats in de sociale kruidenierswinkel Les Capucines in de Marollen. "We blijven bij elkaar tot de dood ons scheidt."

"Dit is ons huwelijkshoekje", zegt Carine, terwijl ze wijst naar een vijftal bloemboeketten die tegen de muur in haar living staan. Yannick (63) en Carine (61) wonen sinds mei in een sociale woning in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar heel lang hadden ze beide geen vaste woonplaats. "We hebben nooit op straat geslapen", zegt Yannick. "Ik kon altijd in opvangcentra terecht van onder andere Les Petits Riens, het Leger des Heils en Poverello." Ook bij Carine was dat het geval.

Anderhalf jaar geleden leerden ze elkaar kennen in Lazare, een cohousingproject waar jonge werkenden en daklozen samenleven. "Ik had normaal altijd schrik van mannen", zegt Carine. "Ik ben vroeger fysiek en mentaal mishandeld geweest door mannen, dus ik voel me normaal niet op mijn gemak bij hen. Bij Yannick had ik dat gevoel totaal niet, dus ging ik met hem praten. En nu zijn we anderhalf jaar verder, wonen we samen en gaan we trouwen. Ik had dit nooit verwacht."

Officieel zijn ze nog niet getrouwd, maar Carine en Yannick hielden deze week wel al een huwelijksdiner. Het vond plaats in de sociale kruidenierswinkel Les Capucines in de Marollen. "Het was fantastisch", zegt Carine. "We hebben heel lekker gegeten en we waren omringd door lieve mensen. Er was zelfs een taart. Ik wist niet hoe ik die moest snijden, want ik had dat nog nooit gedaan."

De sociale kruidenierswinkel

Omdat Yannick en Carine het nog steeds niet breed hebben, zitten ze in het 'Courses pour tous'-project van Les Capucines. Daardoor kunnen ze er gratis boodschappen doen. "We helpen 35 gezinnen op die manier", zegt Émilie Many, directeur van de sociale kruidenierswinkel. "Daarnaast zijn er 240 gezinnen die hier boodschappen komen doen. Ze kunnen producten kopen die ongeveer de helft minder kosten dan in de supermarkt."

De bedoeling van de sociale kruidenierswinkel is dat mensen nog steeds kunnen kiezen wat ze eten. "We willen niet dat mensen zich schamen om naar hier te komen. We doen ons best om het zoveel mogelijk als een gewone supermarkt in te richten", zegt Many.

"Het is goed dat er initatieven bestaan als Les Capucines. Dat is een enorme hulp voor mensen die het niet breed hebben", zegt Carine. Al vindt ze wel dat er nog meer gedaan zou moeten worden. "Ik zie zoveel kinderen die op straat moeten slapen. Dat breekt echt mijn hart."

'Les amis de Lazare'

Carine en Yannick hebben nog altijd nauw contact met de mensen uit Lazare. "Ik voel me nog steeds thuis als ik daar langs ga", zegt Carine. "Elke maand is er een etentje en zelfs de mensen die er niet wonen, voelen zich goed. We blijven vrienden, les amis de Lazare."

Ook op de officiële trouw zullen de mensen van Lazare uitgenodigd worden. "We hopen zo snel mogelijk officieel te trouwen en we blijven bij elkaar, tot de dood ons scheidt. We hebben een moeilijk leven gehad, maar we hebben elkaar gevonden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sint-Lambrechts-Woluwe, Samenleving, Les Capucines

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni