Ex-gedetineerden organiseren concerten in Koninklijk Conservatorium

© PhotoNews
| De concertzaal in het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Music Projects for Brussels, een vzw die gevangenen en patiënten uit psychiatrische instellingen via concerten wil bijstaan bij hun re-integratie, gaat van 4 maart tot en met 9 juni een reeks optredens organiseren in het Koninklijk Conservatorium. Dat heeft de organisatie donderdag meegedeeld.

Met het project Escapades laat de vzw concerten organiseren voor en door mensen "die niet met volle goesting ergens verblijven". De bedoeling is dat enkele van de betere artiesten in de muziekwereld daarbij worden aangezocht. Het project vond eerder al plaats in gevangenissen, psychiatrische instellingen en ontwenningscentra. Met het Koninklijk Conservatorium in Brussel worden de concerten nu voor het eerst georganiseerd op een plaats die voor iedereen toegankelijk is.

Het programma loopt over verschillende maanden, in de vorm van wekelijkse sessies. De deelnemers luisteren, soms voor de eerste keer, naar de muziek van componisten als Bach, Haydn of Cage. Ze delen daarna hun indrukken over de fragmenten die ze hebben gehoord.

Vervolgens beslissen ze over het concertprogramma en bepalen ze welke solisten mogen deelnemen. Wanneer alles inhoudelijk is uitgewerkt, nemen de deelnemers ook de praktische organisatie van het muziekevenement voor hun rekening.

Zelfvertrouwen

"Dit werk op lange termijn draagt bij de deelnemers actief bij tot de opbouw van het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde", klinkt het bij de vzw. "Voor velen van hen vormt de concertreeks een springplank, een stabilisatiepunt tijdens de kwetsbare overgangsperiode die volgt op een vrijlating of re-integratie."

Het organiseren van concerten stelt hen bovendien in staat contacten te leggen met de buitenwereld, wat later bijvoorbeeld kan leiden tot betaalde stages.
Het openingsconcert vindt plaats op vrijdag 4 maart. De Zuid-Koreaanse violiste Clara-Jumi Kang zal dan optreden, begeleid door pianist Sunwook Kim.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?