Ex-gevangenisbaas schrijft 'De dag van de grote ontsnapping'

© tvbrussel
29/09/2010
'De dag van de grote ontsnapping'. Zo heet het boek van Harry Van Oers, de voormalige baas van de Belgische gevangenissen. In het boek beschrijft hij de ontsnapping van drie topgangsters uit de gevangenis van Sint-Gillis. Een gebeurtenis die Van Oers erg intens heeft beleefd.

Een cipier als menselijk schild op de vluchtauto van drie topgangsters. Op die spectaculaire manier ontsnapten zeventien jaar geleden drie leden van de bende-Haemers uit de gevangenis van Sint-Gillis. Wie ook in de auto zit, is Harry Van Oers, toen inspecteur-generaal van het gevangeniswezen. Hij had zich vrijwillig aangeboden als gijzelaar.

Zeventien jaar later heeft Van Oers 'De dag van de grote ontsnapping' klaar, zijn beschrijving van de gebeurtenissen van toen.

"Het meest intense moment was toen we het sas van Sint-Gillis buitenreden," vertelt Van Oers. "Toen zag ik de film van mijn leven voor mijn ogen afdraaien. Ik maakte de balans van mijn leven op en had aanvaard dat ik zou sterven."

De politie schiet niet op de vluchtauto. Van Oers wordt vrijgelaten na elf uur gijzeling. Ook al is hij nu met pensioen, Van Oers blijft de toestand in de gevangenissen volgen.

Sommige gedetineerden slagen erin herhaaldelijk te ontsnappen, tot met een helicopter toe. Maar volgens Van Oers zijn de gevangenissen in ons land genoeg beveiligd."Ontsnappen is geen misdrijf in dit land," weet Van Oers. "En ik zou het er ook nooit van maken. Gevangenen moeten de hoop hebben dat ze kunnen ontsnappen. Maar je moet er dan wel voor zorgen dat je weet wat de zwakke punten van de gevangenis zijn."

Na zijn gijzeling uitte Van Oers kritiek op de erbarmelijke leefomstandigheden in de gevangenissen. Die zijn ondertussen verbeterd, vindt hij. Maar de overbevolking blijft problematisch, ondanks de aangekondigde bouw van extra cellen.

Van Oers pleit voor meer elektronisch toezicht en meer alternatieve straffen: "Decriminaliseren of depenaliseren. Het publiek ook voor een stuk laten aanvaarden dat er altijd een bepaald niveau van misdaad zal zijn, tot wanneer er een medicijn tegen misdaad wordt uitgevonden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni