'Expats prijzen studenten uit woningmarkt'

© brusselnieuws.be
21/05/2013
Brussel kampt met een ernstig tekort aan studentenwoningen, onder meer omdat het toenemende aantal expats de studenten uit de markt prijst. Dat zegt Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A). Het verbindingsbureau Brussel-Europa is het daar niet mee eens.

Exacte cijfers zijn er niet maar Brussel kampt al enkele jaren met een tekort aan studentenwoningen. Dat heeft volgens Smet niet alleen te maken met een gebrekkig kotenaanbod maar ook met de hoge prijzen op de woningmarkt. "Vooral het segment van kamers met een huurprijs tussen 250 en 350 euro is ontoereikend", zegt Smet in een parlementair antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V).

De hoge prijzen zijn volgens Smet onder meer toe te schrijven aan de concurrentie met expats. "Typisch voor Brussel is de zeer grote verspreiding van het aantal panden doorheen de stad én de concurrentie met de expatmarkt, waar net als door studenten gezocht wordt naar gemeubelde kamers op een kleine oppervlakte voor relatief korte periodes. De expats zijn wel veel kapitaalkrachtiger, wat de prijzen de hoogte in jaagt."

'Private markt counteren'
Bij het verbindingsbureau Brussel-Europa zijn ze niet akkoord met die analyse. "De expats zijn niet nieuw in Brussel en hun aantal neemt niet snel toe", zegt directeur Carlo Luyckx aan FM Brussel. "Gemiddeld blijven ze drie jaar in Brusel en vaak komen ze ook met hun gezin. Studentenwoningen zijn dus niets voor hen. Studentenwoningen zijn wel interessant voor stagiairs maar daarvan zijn er in Brussel maar 1.500 gespreid over het hele jaar. Hun aantal is ook al jaren hetzelfde. De impact daarvan is dus gering."

Smet wijst erop dat studentenorganisatie Brik de markt probeert te "counteren ten gunste van niet zo kapitaalkrachtige studenten door onder meer kamers uit de private markt (het betreft hier grote panden met kamers) voor de eigenaars ervan te beheren en ter beschikking te stellen."

Daarnaast zijn heel wat onderwijsinstellingen en privéontwikkelaars bezig met het bouwen van nieuwe studentenkamers.

Volgens Brik is Brussel slachtoffer van zijn succes, de stad is de voorbije jaren in opmars als studentenstad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni