Experts treinramp Buizingen leggen werk neer

© FM Brussel
08/07/2010
De experts die de treinramp in Buizingen onderzoeken hebben het werk neergelegd. Ze worden niet meer vergoed voor hun opdracht. "Er zijn grenzen aan onze goedheid."

Het onderzoek is stilgevallen en de experts worden niet meer betaald, zo schrijft De Standaard vandaag. Na de treinramp in Buizingen - waarbij achttien mensen het leven lieten - werd er een bijzondere parlementaire commissie opgericht.

De commissie bestond uit elf leden en moest alle veiligheidsinvesteringen en -maatregelen onderzoeken die de NMBS sinds 1982 genomen heeft. Daarbij werden vier experts aangetrokken die bereid waren de commissie te begeleiden en het nodige studiewerk te verrichten. De experts moesten ook aanbevelingen formuleren voor de toekomst.

De val van de regering betekende ook het einde van de werkzaamheden van de bijzondere commissie. Er werd wel beslist om de experts te laten doorwerken.

Nu blijkt echter dat het onderzoek toch is stilgevallen omdat de experts niet meer betaald worden. "De laatste vergadering moet zowat anderhalve maand geleden gehouden zijn," aldus een van de betrokkene in De Standaard. "Er zijn grenzen aan onze goedheid."

Volgens commissielid David Geerts is dit dramatisch voor het onderzoek. "We zaten in een eindfase van het onderzoek waarin er conclusies getrokken konden worden. Door de val van de regering heeft het werk vier tot vijf maanden stilgelegen. Dat is natuurlijk niet goed voor een onderzoek omdat achteraf bekeken moet worden wat de rechtsgeldigheid van het onderzoek is."

Het nieuwe parlement kan pas ten vroegste in september opnieuw een commissie en experts aanstellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni