Expo Renaissancebanket: 'Ook ooievaars en pauwen op het menu'

Katrien Vanmechelen
© BRUZZ
20/05/2016

Het Carolus V festival is van start gegaan. VisitBrussels, de Ommegang en de Coudenberg organiseren elk jaar een festival rond Keizer Karel. “De geschiedenis rond Keizer Karel is veel te weinig gekend”, zegt Roel Jacobs, historicus bij VisitBrussels. “Daarom organiseren we activiteiten die Keizer Karel en de Ommegang van context voorzien.” Blikvanger is de tentoonstelling 'Het Renaissancebanket'.

“Links zie je de muur van de Keizerlijke Kapel en rechts de muur van het Hof van Hoogstraten. Hier lopen we trouwens over een middeleeuwse straat.” Roel Jacobs, historicus bij VisitBrussels, neemt mij mee naar de ruimte in het Belvuemuseum waar de tijdelijke expo doorgaat over het Renaissancebanket.

De tentoonstellingen vinden doorgaans plaats in de ondergrondse overblijfselen van het paleis van Keizer Karel maar daar zijn vochtproblemen. Deze expo is opgesteld tussen de resten van het Hof van Hoogstraten dat er net naast lag. “Welke Brusselaar weet trouwens dat de hoofdresidentie van Keizer Karel hier in Brussel aan het Koningsplein lag?”, vraagt de historicus terloops terwijl we afdalen door ondergrondse gangen.

In de tentoonstellingsruimte staan verschillende glazen stulpen met objecten die gebruikt werden op zo’n Renaissancebanket. Een deel van de voorwerpen die tentoongesteld staan, is hier opgegraven. “De messen waren zoals je ziet erg puntig. Vlees werd aangesneden aangebracht. Ze namen dat met hun mes. Een vork kenden ze nog niet midden 16de eeuw. Die leerde Keizer Karel wat later kennen tijdens een bezoek aan Italië."

Er staan ook opgezette dieren die verorberd werden tijdens zo’n feest en daar zijn vreemde vogels bij zoals pauwen en ooievaars. Maar voor historicus Roel Jacobs gaat het niet om wat of hoe er gegeten werd. “De hoofdzaak is dat die banketten gebruikt werden om aan politiek te doen. 450 jaar geleden stond heel de stad op zijn kop voor het huwelijk van de zoon van de Landvoogdes met een Portugese prinses. Drie maanden lang is hier gevierd met delegaties uit verschillende Europese landen. Dat heeft ertoe geleid dat de edelen zich in 1566 verenigd hebben en uiteindelijk in opstand kwamen tegen Filips II. Dit is een mijlpaal geweest in de Europese geschiedenis.”

Het Renaissancebanket is één van de vele activiteiten van het Carolus festival. Op 5 juni is er ook nog een gastronomische Family Day. Gezinnen kunnen bier proeven of smullen van een historisch buffet. Een maand later, van 5 tot 7 juli trekken opnieuw 1400 figuranten door de Brusselse straten voor de Ommegang met de koets van Keizer Karel op kop.

De expo 'Het Renaissancebanket' loopt nog tot 28 augustus.
Het volledige programma van het Carolus Festival staat hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni