Extinction Rebellion bezet kruispunt om Ter Kamerenbos autovrij te houden

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 4 juni 2020
Updated: 04-06-2020 - 19:06

Tijdens de lockdown was het Ter Kamerenbos autovrij. Sinds donderdag mogen de auto's weer door het noordelijke deel, tot onvrede van klimaatactivisten Extinction Rebellion die de weg hebben geblokkeerd met boomstammen. "We keren terug naar een toxische situatie die we niet willen."

Auto's worden toegelaten in bepaalde straten van het park op weekdagen en zaterdag. Vanaf september zal het park wel opnieuw volledig autovrij worden, op twee straten na. De zomer wordt gebruikt om infrastructurele ingrepen uit te voeren.

Maar Extinction Rebellion wil niet wachten tot het einde van de zomer. "Met deze actie eisen we dat het autoverkeer onmiddellijk en definitief wordt gebannen uit het park zodat deze plek haar functie van groen eiland van rust kan terugkrijgen," klinkt het.

Meer groene plekken hebben een bewezen positief effect op het algemeen welzijn en de gezondheid, klinkt het. Ook zorgen het autovrije bos tot minder luchtvervuiling en geluidsoverlast en meer ruimte voor beweging en rust.

Ook wil Extinction Rebellion met hun actie de mensen eraan herinneren dat we naast de gezondheidscrisis ook in een klimaatnoodtoestand leven. "We blijven CO2 uitstoten, we blijven de oceanen en de natuur vervuilen, het zeewater verzuurt en wordt zuurstofarm en de dieren en planten sterven uit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?