1 oktober 2021: na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs, zoals hier Chez Ginette, terug openen
© Belgaimage

Extra geld om seksuele intimidatie in nachtleven te bestrijden

© Belga
15/12/2021

De Brusselse overheden maken een extra budget van 610.000 euro vrij in de strijd tegen seksuele intimidatie in het nachtleven. Daarmee wordt een actieplan uitgerold om nachtclubs veiliger te maken. Zo zal op grote schaal een informatiesticker over slachtofferhulp uitgedeeld worden en kan horecapersoneel gratis opleidingen krijgen rond de materie.

Het actieplan kwam tot stand na overleg met de Nachtraad. Aanleiding waren berichten over seksueel geweld in cafés in de Brusselse gemeente Elsene, waar vrouwen zouden zijn gedrogeerd en nadien misbruikt. Het kwam tot protesten en de beweging #balancetonbar zag het levenslicht.

Opleiding voor horecapersoneel

Minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) voor de Brusselse regering, minister-president van de Cocof Barbara Trachte (Ecolo) en Collegeleden Elke Van den Brandt (Groen) en Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) voor de gemeenschapscolleges zijn nu overeengekomen een budget van 610.000 euro uit te trekken. De ingrepen die ze daarmee willen doorvoeren zijn gebaseerd op de pijlers opleiding, bewustmaking, preventie en slachtofferhulp.

Er komt een gratis online-opleiding om uitgaansgelegenheden veiliger te maken. Op die manier kunnen horecazaken hun personeel sensibiliseren over de problematiek van geweld, de mechanismen van intimidatie, genderstereotypering in het feestmilieu of de bescherming van slachtoffers met het oog op risicobeperking.

Infosticker

Equal.brussels zal een A4-sticker in drie talen ontwikkelen met informatie over de beschikbare hulpdiensten en over wat mensen kunnen doen als ze geconfronteerd worden met situaties van seksuele intimidatie of seksueel geweld. "Het is de bedoeling dat dit document op grote schaal wordt verspreid en wordt opgehangen in uitgaansgelegenheden, maar ook op plaatsen waar mensen terecht kunnen die te maken krijgen met de problematiek van intimidatie in het nachtleven," legt staatssecretaris Ben Hamou uit. De diensten zijn vandaag immers nog te weinig bekend.

Voorts gaat 200.000 euro als extra financiële steun naar verenigingen die zich inzetten voor preventie en ondersteuning. In de tweede helft van 2022 komt er tot slot een campagne om het brede publiek te sensibiliseren over intimidatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie