Extra S-treinen vanaf zondag

© Christian De Wolf

Op zondag 10 december schakelt de NMBS over op een nieuwe dienstregeling. Binnen Brussel zullen enkele bijkomende S-treinen rijden, vooral 's avonds en in het weekend. Onder meer de stations Schaarbeek en Vorst-Oost krijgen een betere bediening. 

De langverwachte big bang is het niet, maar de spoorwegen timmeren gestaag verder aan het voorstadsnet rond én ook binnen Brussel. Na stapsgewijze verbeteringen de voorbije twee jaar, brengt de nieuwe dienstregeling vanaf zondag opnieuw een betere bediening voor heel wat stations. We zetten enkele nieuwigheden op een rij.

Voortaan stoppen alle treinen op de lijn S1 (Antwerpen-Nijvel) in de stations Schaarbeek en Vorst-Oost. Tot nu toe was dat slechts het geval voor één verbinding op twee. Dat betekent dat Schaarbeek voortaan vijf treinen per uur richting Noord-Zuidverbinding heeft, tegenover vier vandaag. Dat is mogelijk goed nieuws voor wie in de buurt woont of voor mensen die met de trein naar Train World of winkelcentrum Dockx willen. Voor Vorst-Oost, gelegen tussen het Sint-Denijsplein en Vorst-Nationaal, is het een bescheiden verdubbeling van één naar twee treinen per uur. 

Nieuw is ook dat de spoorwegen een aparte dienstregeling hebben op zaterdag. Op die belangrijke winkel- en uitstapdag rijden de treinen op de voornoemde lijn S1 voortaan aan dezelfde frequentie als op weekdagen (twee per uur). Opnieuw goed nieuws dus voor onder meer Schaarbeek en Vorst-Oost. Waarschijnlijk zal dezelfde verbetering volgend jaar ook worden doorgevoerd op de lijn S2 (Leuven-'s Gravenbrakel).

Europese wijk
Op de lijn S4, die enkele stations in het westen van Brussel (Sint-Agatha-Berchem, Jette) verbindt met de Europese wijk, zullen voortaan alle treinen doorrijden tot in Vilvoorde (via Evere en Haren). Vandaag zijn de verbindingen buiten de spits beperkt tot Merode. De frequentie blijft wel beperkt tot één trein per uur en dat enkel op weekdagen.

Op heel wat lijnen (S2, S3, S5, S7 en S10) komen er extra treinen 's avonds in de week. Zo worden tientallen stations, zowel in Brussel als in de Rand, voortaan later bediend. Andere nieuwigheid is dat de lijn S5 (Halle-Mechelen via het oostelijk ringspoor en de Europese wijk) voortaan wordt uitgebaat in het weekend. Zowel op zaterdag als op zondag komt er één trein per uur. Daardoor stoppen er voor het eerst ook in het weekend treinen in stations zoals Mouterij, in de buurt van het Flageyplein, en Meiser.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook