F-16's trekken voor het eerst nationale driekleur in de lucht

© Wikimedia

Bij het begin van het luchtdefilé op de nationale feestdag op 21 juli, zullen F-16-gevechtsvliegtuigen de nationale driekleur in de lucht kleuren. Dat doen ze voor het eerst in hun 40-jarige geschiedenis.

Uitgerust met rookmachines aan de uiteinden van hun vleugels, zullen drie van deze gevechtsvliegtuigen op 21 juli over Brussel vliegen en de lucht kleuren met rode, gele en zwarte rook. Op de militaire vliegbasis Kleine-Brogel in Limburg werden al enkele tests uitgevoerd met de vliegtuigen en de rookmachines.

"Het moeilijkste was een correcte zwarte rook verkrijgen", zei een deskundige. Decennialang was deze taak weggelegd voor de kleinere Fouga Magistervliegtuigen en hun opvolgers, de Alpha-Jet 1B. Deze vliegtuigen, die gestationeerd zijn in Frankrijk, vliegen ondertussen niet meer uit. Dat gebeurde na de terugtrekking van de Belgische luchtmacht uit de pilotenopleiding in de Franse 'Advanced Jet Training School'.

Het ministerie van Defensie is van plan om vanaf december 25 van deze vliegtuigen te verkopen. Ook opmerkelijk tijdens het luchtdefilé wordt de passage van een NH90-helikopter die een vlag voorttrekt aan een kabel. En er zal ook een Spitfire, een jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, overvliegen, geflankeerd door twee F-16's. Traditioneel zijn er op 21 juli de hele dag allerlei feestelijkheden in de hoofdstad. Het volledige programma staat op de website 2107.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?