Fabian Maingain hekelt onduidelijkheid rond regels voor heropening terrassen 

© Ivan Put
Updated: 07-05-2021 - 10:04

Terrassen mogen geen plexischermen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdag gezegd in De Ochtend. Schepen in Brussel-Stad Fabian Maingain (Défi) uit kritiek op wat hij 'het amateurisme van de federale regering' noemt.

Minder dan een dag voor de heropening van de terrassen was het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze ook plexischermen mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Volgens het protocol dat verspreid is onder de horecazaken mag dat namelijk wel.

In het nieuwe ministerieel besluit zal echter staan dat dit niet mag, zegt Van Quickenborne. "Plexiglas kan niet worden gebruikt. Zeker niet op dit moment. Bij gesloten terrassen is het risico op besmetting te groot", aldus de minister.

Dat het protocol wel spreekt over plexiglas, komt volgens de minister doordat dit protocol gekopieerd werd van vorige zomer. Dat het ministerieel besluit dat dit regelt er nog niet is, heeft volgens van Quickenborne te maken met het feit dat over het MB advies is gevraagd aan de Raad van State.

'Pas gisteren protocol ontvangen'

Deze onduidelijkheid vindt schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel Fabian Maingain (Défi) onbegrijpelijk. "Wij hebben pas gisteren het protocol voor de heropening van de terrassen ontvangen. We hebben daarbij de mogelijkheid vermeld om plexischermen te gebruiken als de afstand van anderhalve meter tussen de tafels niet kan worden gerespecteerd.”

“Of dit nu is toegelaten of niet is cruciale informatie voor de horeca-uitbaters, die zonder deze informatie niet rendabel kunnen openen", zegt Maingain. “Deze verwarring binnen de regering zorgt opnieuw voor problemen met minder dan 24 uur te gaan voor de opening, wat onaanvaardbaar is.”

De schepen pleit er dan ook voor om het eerst gepubliceerde protocol te respecteren, zodat de uitbaters alsnog plexiglas mogen gebruiken. "Alleen zo wordt een serene en rendabele heropening mogelijk", aldus Maingain.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?