Factcheck: hoeveel nieuwe fietspaden legde de Stad Brussel aan?

VT
© BRUZZ
03/10/2017

Sinds 2012 kwamen er in Brussel-Stad 26 kilometer fietspaden bij. Dat zei Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) twee weken geleden op een persconferentie. BRUZZ vroeg donderdag waar die precies liggen, maar kreeg nog geen antwoord.

Els Ampe gaf op de persconferentie enkele concrete cijfers mee. In 2012, de start van de legislatuur, lag er 39 kilometer fietspad in Brussel-Stad. De voorbije vijf jaar is daar volgens de schepen 26 kilometer bijgekomen. Tegen 2018 zou er nog eens 7 kilometer bijkomen en zou de Stad de kaap van 70 kilometer fietspad overschrijden.

Locatie nieuwe paden onbekend
Op de persconferentie zei Ampe dat die 26 nieuwe kilometers op de Dansaertstraat, Zespenningenstraat, Koloniënstraat, Cellebroedersstraat, Bogaardenstraat, de Keizerslaan en in het Ter Kamerenbos liggen. In die straten gaat het echter vaak om korte stukken fietspad. Daarom wilden we de cijfers van de schepen factchecken.

We vroegen vorige donderdag aan Ampe om een concreet overzicht van waar die paden precies liggen en hoelang die zijn. Op dinsdagmiddag hadden we die - ondanks herhaaldelijk aandringen - nog niet gekregen.

Conclusie: de stelling dat er 26 kilometer aan nieuw fietspad is bijgekomen wordt tot op heden niet hard gemaakt.

Kwaliteit
We vroegen ook hoe Brusselse fietsorganisaties de lengte van het fietspadnet beoordelen. Die tonen zich minder bezorgd om het aantal kilometers fietspad dan over de kwaliteit. Volgens de Fietsersbond en de Franstalige tegenhanger GRACQ zijn veel van de geschilderde fietspaden niet veilig voor fietsers.

"Omdat het er nu zo druk is, respecteren de auto’s de fietspaden niet. Er wordt vaak op geparkeerd en auto’s rijden ook gewoon over de paden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni