Senioren

Familiehulp en Eva vzw uit Brussel verkozen tot Zorgverhaal van het Jaar

© Belga
14/03/2017

Familiehulp en Eva vzw uit Brussel zijn door hun gezamenlijk project verkozen tot 'Zorgverhaal van het Jaar'. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekendgemaakt op het 'Dag van de Zorg'-congres in Brussel. Ze krijgen de prijs voor hun opleidingen tot 'cultuursensitieve zorgambassadeur', bedoeld om Brusselse senioren met een migratieachtergrond beter te kunnen bereiken.

Met de prijs voor Zorgverhaal van het Jaar gaan de vzw Dag van de Zorg en het Rode Kruis Vlaanderen op zoek naar een "inspirerend, authentiek verhaal van een kleine of grote organisatie die zich elke dag met veel 'goesting' inzet om de beste zorg te bieden", aldus Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis Vlaanderen.

De winnaar werd gekozen door een onafhankelijke jury onder leiding van professor Walter Sermeus, verbonden aan het Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven. Uit 31 inzendingen nomineerde de jury uiteindelijk drie initiatieven. Familiehulp/vzw Eva haalde het van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest en de vzw Ten Dries in Landegem, een zorgcentrum voor kinderen met een zware motorische of mentale handicap.

"We waren onder de indruk van alle inzendingen. In elk project wordt de bewoner meer mens, en elk project blinkt uit in innovatie en ondernemingszin", aldus Sermeus. Familiehulp/vzw Eva kreeg uit handen van de minister een cheque ter waarde van 10.000 euro, om het project verder uit te bouwen.

Nieuw dit jaar was de publieksprijs, waarvoor mensen hun stem konden uitbrengen via de website van het Rode Kruis. Die award ging naar DVC Sint-Jozef in Antwerpen, een dienstverleningscentrum voor mensen met een motorische of mentale beperking, voor het verpleegoproepsysteem dat daar ontwikkeld is. Het zorgcentrum kreeg 2.500 euro mee naar huis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni