Families en partners betogen voor fysiek contact met gedetineerden

© PhotoNews
| De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis.

Een vijftigtal familieleden en partners van gedetineerden hebben zaterdag een betoging gehouden voor de poorten van de gevangenis van Sint-Gillis. Ze eisen de mogelijkheid om opnieuw fysiek contact te hebben met hun naasten die in de gevangenis zitten. Sinds de strenge coronamaatregelen midden maart zijn ingevoerd, is dat fysiek contact niet meer mogelijk.

"Sinds 14 maart zijn bezoeken in de gevangenis verboden", zegt Iris, partner van een gedetineerde en een van de initiatiefneemster voor de betoging. "Nadien werden ze enkel toegelaten achter plexiglas, nog steeds zonder lichamelijk contact. We moeten daar schreeuwen om elkaar te kunnen begrijpen, er is geen enkele privacy. "

Volgens de betogers is herhaaldelijk voorgesteld dat de gevangenen in quarantaine zouden gaan na een bezoek met fysiek contact, maar is op die voorstellen nooit gereageerd. "We worden vanaf het begin genegeerd door minister van Justitie Koen Geens en premier Wilmès", gaat Iris verder. "De gevangenisautoriteiten, idem, geen antwoord. Niets beweegt. Dat terwijl de penitentiare bewakingsassisten heen en weer blijven gaan tussen hun huis en de gevangenis, de gedetineerden blijven aanraken zonder handschoenen, en de cellen blijven binnengaan."

De groep familieleden van gedetineerden eist de terugkeer van 'normale' bezoeken en bezoeken zonder toezicht, familie of echtelijk, en zodra de coronacijfers het toelaten, onmiddellijk fysiek contact tijdens de bezoeken als een medische verklaring wordt voorgelegd waaruit blijkt dat de persoon negatief is, en dat beslissingen in het gevangenisbeheer worden genomen in overleg met de gedetineerden en hun families.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?