Families slachtoffers aanslagen moeten successierechten betalen in Brussel

MD
© BRUZZ
03/08/2016

Al minstens één familie van een slachtoffer van de aanslagen van 22 maart ondervindt nare gevolgen van de verschillen in fiscale wetgeving tussen het Brussels en het Waals Gewest. De familie woont in Wallonië, hun omgekomen dochter woonde in Brussel. De familie moet nu successierechten betalen in Brussel om aanspraak te kunnen maken op het vermogen van hun dochter.

Dat schrijft La Dernière Heure. Sinds 2011 bestaat er in het Waalse gewest een regeling opdat nabestaanden van slachtoffers van extreem geweld tot een bedrag van 250.000 euro geen successierechten moeten betalen om de bezittingen van het slachtoffer te erven.

In het Brusselse gewest is er geen sprake van zo’n regeling. Die ongelijkheid tussen de twee gewesten zorgt voor een ongemakkelijke situatie voor de familie van één van de nabestaanden. De familie in kwestie woont zelf in het Waalse gewest, maar zal toch successierechten moeten betalen om aanspraak te kunnen maken op de financiële middelen van hun dochter. Zij woonde namelijk wel al enkele jaren in het Brusselse gewest.

62.000 euro
Concreet betekent dat dat de erfgenamen “in rechte lijn” – namelijk de ouders en grootouders – tussen 3 en 30 procent successierechten moeten betalen. Voor indirecte erfgenamen, zoals de broer van het slachtoffer, kunnen de kosten oplopen tot 65 procent.

“In dit geval zou de broer van het slachtoffer op een bedrag van 120.000 maar liefst 62.000 euro successierechten moeten betalen”, bevestigt Jean-Paul Tieleman, de advocaat van de familie, aan onze redactie. “Dit is een zware klap voor de familie”, aldus Tieleman. “De vader is zelf verschillende keren naar Brussel moeten komen om zijn dochter te identificeren, deze extra beproeving kunnen ze dus wel missen.”

Ook de families van de andere slachtoffers die in het Brusselse gewest woonden zullen voor dezelfde situatie komen te staan, bevestigt Tieleman. De advocaat stond echter al eens voor dezelfde situatie na de gasramp in Ghislenghien in 2004. Toen kon hij via een speciale procedure verkrijgen dat de successierechten voor de erfgenamen werden opgeheven. “Ik ben hoopvol dat dat deze keer opnieuw zal lukken. De dienst Financiën is daarvoor menselijk genoeg”, aldus Tieleman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni