Fatima Zibouh: ‘Strijd voor de toekomst van onze kinderen’

SDS
© brusselnieuws.be
23/03/2016

"Het beste antwoord op deze tragedie is nog méér dialoog", zegt Fatima Zibouh, Brussels opiniemaakster én Molenbeekse. "We moeten nog meer ontmoetingen tussen arm en rijk, tussen hoog en laag organiseren, tussen bevolkingsgroepen die elkaar niet kennen. We moeten hard strijden voor een 'wij Brusselaars’."

“Ik neem de metro meerdere keren per dag, elke dag”, vertelt Fatima Zibouh, bekend Brussels opiniemaakster van Marokkaanse achtergrond, én Molenbeekse. “Ik was in het centrum toen het gebeurde, en daar heerste een apocalyptische sfeer door de sirenes, de rondcirkelende helikopters, de ambulances. Ik waande me echt in oorlogsgebied. Je kunt je zo beter voorstellen wat mensen in oorlogsgebied dagelijks meemaken.”

Want al wist ze natuurlijk wel dat een bomaanslag een tragedie is: “Als het in je eigen stad gebeurt, is je reactie natuurlijk altijd sterker. Onze stad is echt in het hart geraakt.”

“Mensen van allerlei achtergronden en kleuren nemen elke dag de metro, en al onze familieleden en vrienden nemen wel eens een vliegtuig. Wie daar bommen dropt, kan iedereen raken. Het is echt die kosmopolitische dimensie die aangevallen is”, zegt Zibouh, die als onderzoekster bezig is met een doctoraat naar de politieke actie van minderheden via kunst en cultuur.

Geraakt als Belgische
Zibouh voelt zich geraakt als Brusselse, als Molenbeekse, als moslima van Marokkaanse achtergrond, maar bovenal als Belgische. “Onze gemeenschap, onze waarden zijn geraakt door deze tragedie. Ik hoop dat er een positief antwoord komt, dat voorbijgaat aan de culturele en sociaaleconomische verschillen tussen mensen.”

“Het beste antwoord op zij die haat willen zaaien is de dialoog tussen de verschillende groepen die in Brussel leven. We moeten nog meer ontmoetingen tussen arm en rijk, tussen hoog en laag organiseren, nog meer dialoog tussen bevolkingsgroepen die elkaar niet kennen. We moeten hard strijden voor een 'Wij Brusselaars’. Het is een strijd voor de toekomst van onze kinderen.”

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni