Fedasil: 'Opvangcrisis is nog niet voorbij'

Januari 2023: asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje, de verbiding tussen de Koolmijnenkaai en de Negende Linielaan aan de Kleine Ring. Een man op een cargobike fietst erlangs Januari 2023: asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje, de verbiding tussen de Koolmijnenkaai en de Negende Linielaan aan de Kleine Ring. Een man op een cargobike fietst erlangs
© PhotoNews
| Asielzoekers zonder opvang in het - intussen ontruimde - tentenkamp aan Klein Kasteeltje.
© PhotoNews
| Asielzoekers zonder opvang in het - intussen ontruimde - tentenkamp aan Klein Kasteeltje.

Op dit moment zitten 3.000 asielzoekers nog steeds zonder woonoplossing. Dat zegt Fanny François, interim-directeur bij Fedasil, zaterdag in Le Soir, op basis van een recent verslag over de asielcrisis.

Op de vraag of de crisis bijna opgelost is, antwoordt François ontkennend "omdat er nog steeds mensen op de wachtlijst staan". Ze verwacht wel dat het aantal van 3.000 de volgende weken zal dalen als gevolg van de getroffen maatregelen.

Niet al deze mensen zullen echter recht hebben op opvang, omdat sommigen al een negatieve beslissing van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen hebben gekregen.

'Niet allemaal dakloos'

"De 3.000 is een maximale schatting van mensen, maar die staan niet allemaal op straat", onderstreept François. "Zeggen dat ze allemaal dakloos zijn, klopt niet, want enkele honderden worden door het Brusselse Gewest opgevangen in het kader van een overeenkomst die 1.200 en binnenkort 1.500 plaatsen financiert."

François geeft verder toe dat er meer plaatsen nodig zijn, maar dat dit ook zal afhangen van het effect van andere maatregelen. "Als het niet werkt, zullen we voor altijd plaatsen moeten creëren. Dat gaat niet. We moeten dus meer vertrekken uit de centra en werken aan de duur van de procedure", besluit ze.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?