Federaal niveau wil migranten opvangen in Amerikaans Theater, Mayeur protesteert

© Tom & Katrien

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) laat weten dat de federale regering het Amerikaans Theater in Laken wil opeisen om er tijdelijk kandidaat-asielzoekers onder te brengen. Mayeur, die eerder al tot een grotere spreiding van de vluchtelingen opriep, vraagt dat ze ergens anders worden gehuisvest. Hij roept de andere gemeenten in het Gewest ook op tot solidariteit.

De Stad Brussel gebruikt het Amerikaans Theater momenteel voor een herintegratieprogramma voor werklozen. Yvan Mayeur laat dan ook weten dat zijn college niet bijster gelukkig is met het perspectief het theater af te moeten staan, zeker omdat het in hun ogen meer geschikte gebouwen heeft voorgesteld aan de federale regering.

Daarom roept de Stad andere gemeenten binnen het gewest op tot solidariteit. Volgens Mayeur heeft het Gewest, als die verhoopte solidariteit er niet komt, zijn oog laten vallen op een gebouw op de Pointcarélaan. Daar moeten 500 vluchtelingen worden opgevangen wier asielaanvraag inmiddels al geregistreerd is door Fedasil.

'Druk moet meer gespreid worden'
Mayeur benadrukt dat de Stad open en solidair is, maar dat ze niet alle opvanglocaties kan huisvesten. De vluchtelingendruk zou meer verspreid moeten worden over het gewest, zodat ook de tweedeling tussen rijkere en armere gemeenten niet wordt aangescherpt.

Naast de pre-opvang herbergt de Stad immers ook twee daklozencentra, het Klein Kasteeltje voor asielzoekers en een groep woonwagenbewoners op een terrein in Neder-Over-Heembeek. “De opstapeling begint zwaar door te wegen”, zegt Mayeur aan persbureau Belga.

De Brusselse burgervader tweette eerder deze week al dat hij vindt dat ook de andere gewesten solidariteit moeten tonen. Hij stelde toen pre-opvangcentra in Vlaanderen en Wallonië voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?