Federale winteropvang vrijdag van start

© Marc Gysens

De federale winteropvang opent vanaf vrijdag de deuren. Er zullen wel pas daklozen terecht kunnen nadat de Brusselse opvangcentra, georganiseerd door Samusocial, de vraag niet meer aankunnen. Maar dat is bijna het geval, zo blijkt. Samusocial blijft wel het centrale aanspreekpunt voor daklozen.

Eind november werd er nog twijfel gezaaid over de federale winteropvang in Brussel. Aanleiding daarvoor was een dispuut tussen staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) en Citydev over het Blue Star gebouw in Haren, dat voor de winteropvang gebruikt zal worden. Uiteindelijk kwamen de twee tot een vergelijk. CAW, het Franstalige Rode Kruis en de Dokters van de Wereld zouden het gebouw op enkele dagen in orde brengen.

Die klus is ondertussen geklaard. Twee van de vijf verdiepingen zijn volledig in gereedheid gebracht, bevestigt de woordvoerster van het Franstalige Rode Kruis aan BRUZZ. De verwarming werkt sinds vandaag. Vanaf vrijdagavond is er in het gebouw ruimte voorzien voor 120 personen. Op termijn moet dat aantal stijgen tot 300.

'Bijna vol'
In het Brussels parlement stelde minister Céline Fremault (CDH) dat de federale winteropvang 'vrijdag van start gaat', maar dat is niet noodzakelijk het geval. De federale opvang treedt immers pas in werking wanneer de Brusselse opvangcentra van Samusocial vol zitten. Dat is vandaag nog zo.

Navraag bij Samusocial leert wel dat daar mogelijk eind deze week al verandering in kan komen. De nachten worden er niet warmer op, en het centrum van Samusocial op de Poincarélaan - goed voor 410 plaatsen - is nu al volzet. In een tweede centrum, op de Koningsstraat, zijn nog twee op drie bedden beschikbaar.

Vorig jaar moest de federale opvang pas in januari bijspringen, maar komt dit jaar dus geen dag te vroeg.

Eén aanspreekpunt
Samusocial zal wel het centrale aanspreekpunt voor daklozen blijven. De voorbije jaren stond die organisatie alleen in voor de 900 plaatsen, maar daar komen nu de drie organisaties bij die zich over de 300 plaatsen federale opvang ontfermen.

Daklozen die op zoek zijn naar slaapplaats, zullen echter nog steeds bij het gratis nummer van Samusocial terechtkunnen. Rondbellen bij de verschillende organisaties, hoeft dus niet. Zitten de centra van Samusocial vol, zal die hen doorverwijzen naar de federale opvang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?