Fernand Cocqplein dan toch groener

© kabinet Pascal Smet

Het opnieuw aan te leggen Fernand Cocqplein in Elsene zal meer bomen tellen dan oorspronkelijk voorzien. Dat blijkt uit de presentatie van de nieuwe plannen op het overleg tussen gemeente, Gewest en de twee wijkcomités die zich tegen de bomenkap verzetten.

De gemeente Elsene en het Brussels Gewest ontmoetten woensdagavond het Green XL comité en het wijkcomité IXL Nord om de uitvoeringsplannen rond het Fernand Cocqplein voor te stellen. Dit als vervolg op eerdere ontmoetingen van de voorbije maanden en op vraag van de bewoners om meer groen te implementeren.

Brussels minister van Openbare Werken Minister Pascal Smet (SP.A) en burgemeester Dominique Dufourny (MR) bevestigden er dat het nieuwe plein uit 984 vierkante meter groene ruimte zal bestaan, het dubbele van vandaag.

Inspraak buurt
"Bij dit project hebben we de buurt intensief betrokken, dit zowel vóór, tijdens als na het openbaar onderzoek", stelt Smet. "Dankzij die dialoog hebben we het project kunnen verbeteren onder meer door meer groen op het plein te voorzien. Elsene krijgt hiermee een nieuw groen hart. De komende weken zetten we de dialoog met de inwoners en handelaars voort, om te bepalen welke soorten beplanting in de groene ruimten van het plein zullen komen", aldus de minister.

Burgemeester Dufourny prijst dan weer de goede samenwerking tussen de gemeente Elsene en het Gewest, "met een gezellige, aangename groene ruimte tot gevolg, die daarenboven gedragen wordt door bewoners en handelaars."

Nieuwe bomen
Het Gewest en de gemeente komen met de wijzigingen tegemoet aan de vraag door de 8 Catalpa-bomen op de stoep (kant van de Tulpstraat) te behouden. Daarnaast worden 9 nieuwe hoogstammige bomen aangeplant.

Er worden zo slechts 6 bomen gekapt op het plein waaronder 2 Laburnums die gevaarlijk en toxisch werden bevonden door Leefmilieu Brussel.

Ter herinnering over de volledige Elsensesteenweg en het Fernand Cocqplein zullen 12 bomen verdwijnen, in de plaats daarvan worden 37 nieuwe aangeplant en 4 verplaatst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?