Fietsers moeten wijken voor auto in Asstraat

© google

Fietsers die vanuit Schaarbeek of Sint-Joost komen, kunnen de Vijfhoek niet meer binnenrijden via de Asstraat. Die is sinds kort voorbehouden voor verkeer dat het centrum uitrijdt. Nochtans ligt de straat op een gewestelijke fietsroute.

De Asstraat ligt aan de noordelijke rand van de Vijfhoek, tussen winkelcentrum City 2 en het Sint-Jansziekenhuis. De straat is onderdeel van de gewestelijke fietsroute SZ die van zuid naar noord door het gewest loopt.

De straat was toegankelijk in beide richtingen, zowel voor auto's, als voor fietsers. Die laatsten moesten wel tussen de auto's rijden, want een fietspad is er niet.

Sinds kort is de straat echter ontoegankelijk voor fietsers die de Vijfhoek willen binnenrijden, stelde onze redactie vast. De vroegere tweerichtingsstraat is immers omgetoverd tot een straat met twee rijvakken voor autoverkeer dat het centrum uitrijdt.

De wijziging van de verkeerssituatie moet de auto's die de vele parkeergarages in de omgeving verlaten sneller op de Kleine Ring brengen. De aanpassing gebeurde in het kader van het nieuwe circulatieplan van de Stad dat is ingevoerd samen met de uitbreiding van de voetgangerszone op en rond de Anspachlaan. Het plan is nog tot de lente in testfase.

De Brouckère
Overigens werden recent nog andere wijzigingen doorgevoerd. Zo is opnieuw autoverkeer mogelijk vanaf de Wolvengracht over het De Brouckèreplein richting Adolphe Maxlaan. In die laatste laan is het aantal parkeerplaatsen dan weer opgedreven door het invoeren van dwarsparkeren.

Momenteel is dus in beide richtingen verkeer toegelaten op het De Brouckèreplein, maar na Nieuwjaar gaat het plein dicht voor wie via de Emile Jacqmainlaan de Vijfhoek binnenrijdt. De auto's zullen dan links moeten afslaan richting Adolphe Maxlaan, of rechts richting Lakensestraat. Of ze kunnen tot Parking Alhambra rijden.

De nieuwe aanpassingen zullen de komende maanden opnieuw geëvalueerd worden door het stadsbestuur. Na de testfase zal beslist worden over de definitieve rijrichting van heel wat straten en pleinen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?