Fietspad wordt rijvak

Automobilisten die vanuit de Anneessenswijk de Kleine Ring op willen, kunnen dat sinds dinsdag weer via de Anderlechtsesteenweg. Ze moeten daarvoor wel over het fietspad. "We doen dit omdat de bewoners door de werken aan de Ninoofsepoort hun wijk niet uit geraken”, zegt Brussels schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open VLD). Waar de fietsers naartoe moeten, is niet duidelijk.

De werken aan de Ninoofsepoort, waar onder meer een park wordt aangelegd, hebben hun weerslag op de wijken rondom. Volgens schepen Els Ampe (Open VLD) mijden automobilisten de Kleine Ring, en is er tot 25 procent meer verkeer in de Anneessenswijk. Daarnaast zorgen de betonblokken die de werf omzoomen ervoor dat de bewoners moeilijk hun wijk uit geraken.

Daarom heeft de Stad Brussel beslist om van de Anderlechtsesteenweg terug een tweerichtingsstraat te maken, zodat de bewoners weer de Kleine Ring op kunnen. Het gaat om een tijdelijke maatregel, tot aan het einde van de werken aan de Ninoofsepoort, eind 2018. Voor de goede orde: alleen het laatste stukje van die straat is tweerichtingsstraat. Het autoverkeer op de Van Arteveldestraat, iets meer naar het centrum, wordt naar de Zespenningenstraat geloodst.

Gezond verstand
“Om de pijn wat te verzachten is er door de Stad een tijdelijke omleiding ingevoerd in de Anderlechtsesteenweg”, zegt schepen Ampe aan BRUZZ. “Maar wat in de eerste plaats slecht georganiseerd is, valt uiteraard moeilijk recht te zetten.”

Ze wijst naar het Brussels Gewest, dat volgens haar onvoldoende de gevolgen van de werf beseft, en de bewoners aan hun lot overlaat. “De Stad Brussel betreurt dat de minister geen rekening heeft willen houden met onze oplossingen”, zegt Ampe, “zoals een tijdelijke brug over de ring, zoals ze in Antwerpen deden.”

Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) voelt zich alvast niet aangesproken. Hij laat weten dat de Ninoofsepoort een werf van Beliris is, federaal dus, en hij niet verantwoordelijk is voor de inrichting ervan. Over de brug zegt hij dan weer "dat iedereen met gezond verstand weet dat dat geen goed idee is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?