Fietspaden voortaan in okerkleurig asfalt

LV
© brusselnieuws.be
18/09/2014

Alle afgescheiden fietspaden op gewestwegen worden sinds enkele maanden uitgevoerd in okerkleurig asfalt. "Rood staat voor gevaar en we willen niet dat fietsen geassocieerd wordt met gevaar", klinkt het bij Brussel Mobiliteit.

Wie wel eens passeert langs de Woestelaan, de Willebroekkaai of recenter het Rogierplein en de Britse Tweedelegerlaan heeft het misschien ook al opgemerkt. De nieuwe fietspaden hebben er een ietwat ongewone kleur: tussen okergeel en lichtbruin. Sommige lekkerbekken zien er een verwijzing in naar speculoos of cassonadesuiker. Anderen vragen zich af of die nieuwe kleur wel duidelijk maakt dat het om fietsterrein gaat.

Brussel Mobiliteit, beheerder van de gewestwegen, koos voor de kleur om verschillende redenen. Het begon met een ondubbelzinnige keuze voor asfalt. "Dat bleek veruit de beste ondergrond na ons onderzoek met de meetfiets", zegt woordvoerster Inge Paemen aan brusselnieuws.be. Enkele jaren geleden schakelde het Gewest een meetfiets in. Daarmee werden alle bestaande fietspaden getest qua afmetingen en comfort.

Asfalt is doorgaans zwart, en aanvankelijk werden dan ook enkele fietspaden in die natuurlijke kleur gepland. "Stedenbouw had daar echter problemen mee omdat de fietspaden dan teveel op de rijweg zouden lijken en er verwarring mogelijk is."

Rood bij conflictpunten
Een kleur kiezen was de boodschap. Rood lijkt het meest voor de hand liggend, maar was geen optie voor Brussel Mobiliteit. "Rood staat voor gevaar en we willen niet dat fietsen geassocieerd wordt met gevaar. Rood wordt daarom enkel gebruikt voor conflictpunten of kruispunten waar extra oplettendheid vereist is, zoals bij het oversteken van tramsporen."

Uiteindelijk kwam men terecht bij het oker dat we nu zien opduiken. "Het was een asfaltkleur die al gebruikt was op het traject van de Groene Wandeling. We hebben ermee geëxperimenteerd en vonden dat het goed paste in het stadsbeeld. Voortaan zullen alle afgescheiden fietspaden op gewestwegen en langs de gewestelijke fietsroutes die kleur krijgen."

Het oker is dus enkel voor de afgescheiden fietspaden op wegen beheerd door het Gewest. Geschilderde fietsstroken worden nog altijd in witte verf uitgevoerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni