Filmpje toont lijdensweg Brusselse fietser

© Brussels Bike Jungle

Wie in Brussel regelmatig de fiets neemt kan spontaan een handvol absurde en gevaarlijke situaties opsommen. Het hilarische filmpje Brussels Bike Jungle maakt die lijdensweg van Brusselse fietsers nu wel erg aanschouwelijk.

Paaltjes midden op het fietspad. Een verkeerslicht midden op het fietspad, een boom midden op een fietspad, een hek midden op een fietspad en ga zo maar door. In Brussel zijn dat soort situaties niet echt zeldzaam.

Bastien, een Brusselse fietser, vestigt nu de aandacht op het probleem met een zelfgemaakt filmpje. In de video zoekt hij een hele reeks pijnpunten op en toont hij hoe gevaarlijk ze wel zijn. De kijker ziet Bastien De Zutter dan ook keer op keer tegen de grond gaan.

De video kreeg een dreigende soundtrack mee, waarin de woorden 'Bruxelles, capitale de l’Europe' steeds terugkeren.

"Het idee voor het filmpje is ontstaan uit onze dagelijkse ervaring op de fiets", legt Bastien uit aan brusselnieuws.be. We hebben een longlist gemaakt met een twintigtal pijnpunten in Brussel. We pakken het ludiek aan. Ons doel is niet overkomen als zageventen. De fietsinfrastructuur evolueert positief in Brussel, maar er is nog veel werk aan de winkel. Dat is onze boodschap.

"Neen, ik ben niet zwaar gekwetst tijdens het maken van het filmpje", zegt Bastien De Zutter. "Ik heb er wel serieuze blauwe plekken aan overgehouden."

De makers van het filmpje kregen een fiets cadeau van fietsenherstellingswinkel Velosofiets in Vorst, met de afspraak dat ze die in de vernieling mochten rijden. Aan het eind van het filmpje blijft er van die fiets niet veel over. 

Inspiratie komt ook van buitenlandse voorbeelden, met name een video over fietspaden in New York van Casey Neistat uit 2011.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?