Filmpje Would You React? hekelt intimidatie op Brusselse metro

© Would You React?
© Would You React?

Uit een nieuw experiment van Would You React?, waarbij een vrouw op de metro wordt lastiggevallen door twee mannen, blijkt dat het voornamelijk andere vrouwen zijn die zich opwerpen als verdediger. Mannen daarentegen kijken vooral stoïcijns toe of keren zich af. “Mannen hebben geen idee hoe het voelt om belaagd te worden.”

Would You React? is een Brussels collectief dat graag het debat opent over hoe mensen met elkaar omgaan in de openbare ruimte. Met verborgen camera’s in de buurt zet het sociale experimenten op om na te gaan hoe onbekenden reageren op een welbepaalde situatie. Het resultaat gooien de makers nadien op YouTube.

In hun laatste worp zetten ze intimidatie en agressie tegenover vrouwen op de metro centraal. Volgens het vooraf vastgelegde script krijgt een actrice eerst enkele complimenten toegewuifd van twee mannelijke collega’s. Wanneer de vrouw niet reageert op deze avances, krijgt ze al snel scheldwoorden en dreigementen naar haar hoofd geslingerd, gaande van “Sale pute” over “Je had maar niet zo opgekleed buiten moeten komen” tot “Ik ga je toch blijven volgen als je uitstapt”.

Alleen vrouwen
De makers focussen in hun filmpje op de reacties van de omstaanders en kwamen daarbij tot enkele onthutsende vaststellingen. Wat eerst en vooral opvalt, is hoe weinig mensen tussenkomen en de intimidatie hun gang laten gaan. Verschillende mensen staan zelfs op en stappen uit of zoeken verderop een andere plek. Meer nog: enkele mannen beginnen het discours van de acteurs over te nemen en doen – weliswaar in mindere mate – mee aan het gesprek.

Bovendien zijn de weinige mensen die wel tussenkomen bijna altijd een vrouw. Dat doen zij op een erg strijdvaardige manier, door resoluut het gedrag van de mannen af te keuren en hun gebrek aan respect aan de kaak te stellen. Wanneer de agressors de actrice blijven intimideren, bieden de vrouwen zelfs spontaan aan om mee uit te stappen.

Laatste poging
Waarom zo weinig mannen zich mengen in een dergelijke discussie, blijft moeilijk te verklaren. “Ik denk dat mannen niet weten hoe het voelt om belaagd te worden”, zegt een van de vrouwen in het filmpje. “Zij hebben zoiets niet meegemaakt. Misschien vinden ze het daarom niet erg? Wij vrouwen weten wel wat dat met ons doet.”

Pas bij de laatste poging neemt een drietal jongemannen de vrouw in bescherming. Ook zij reageren hevig op het gedrag van de acteurs en geven nadien ook aan dat het vooral de adrenaline is die hen daarbij drijft. “Ik weet dat ik gelijk heb, dus ik zou niet opgeven tot ze zijn opgekrast”, zeggen ze.

Verontwaardiging
Intussen heeft Would You React? zijn doel bereikt. De experimenten kunnen intussen immers al op een grote aanhang rekenen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal views, want sinds het filmpje dinsdag online werd gezet, is het al meer dan 230.000 keer bekeken.

Zowel op het YouTube-kanaal als op de Facebookpagina stromen de reacties van verontwaardigde kijkers toe. Velen van hen tolereren het gedrag van de acteurs niet, maar zijn ook zo eerlijk om toe te geven dat ze mogelijk zelf niet zouden reageren. Voor de makers is er alleszins een eenduidige conclusie: pas als ook mannen zich openlijk gaan afzetten tegen dergelijk gedrag, zullen vrouwen ongehinderd de metro kunnen nemen.

Bekijk het filmpje hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?