Financiële kater voor politiezone Brussel-Zuid

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
22/03/2013
De rekeningen van de politiezone Zuid vertonen voor 2010 een tekort van 342.000 euro. Voor 2011 zou het tekort zo’n 1.040.000 euro bedragen. Oppositieraadslid in Anderlecht Walter Vandenbossche (CD&V) trekt aan de alarmbel. Burgemeester Eric Tomas (PS) zit met de handen in het haar.

Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen zijn nieuwe politieraden geïnstalleerd. Zo ook voor de politiezone Zuid, die de gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis omvat. Op de jongste politieraad werden de rekeningen voor het jaar 2010 goedgekeurd. Die vertoont een tekort van 342.000 euro. Het tekort voor 2011 wordt geraamd op 1.041.000 euro.

Gemeenteraadslid en lid van de politieraad Walter Vandenbossche (CD&V) vindt dit onaanvaardbaar. "De wet bepaalt dat de rekeningen in evenwicht moeten zijn. Dat is nu allerminst het geval. Bij ongewijzigd beleid stevent de politiezone voor 2013 af op een tekort van 1.750.000 euro".

"In de politieraad vroeg ik hoe burgemeester Eric Tomas (PS) dit gat denkt dicht te rijden, en hij antwoordde me 'Ik weet het niet'," zegt Vandenbossche aan brusselnieuws.be.

'Veiligheid niet in het gedrang'
Gevraagd om een reactie blijft burgemeester Tomas op de vlakte. "Ik vraag de gemeentelijke administratie om een analyse te maken van de begroting en de rekeningen van de politiezone Zuid zorgvuldig na te kijken. Als er sprake is van een tekort, dan zal de gemeente de politiezone Zuid vragen om zorgvuldig om te springen met de uitgaven en de begroting te respecteren." […] "Indien de uitgaven hoger blijken dan voorzien, dan zal de gemeente meer moeten bijdragen".

Tomas benadrukt dat de werking van de politie in geen geval in het gedrang zal komen en de veiligheid van de burgers een absolute prioriteit is voor de gemeente.

Walter Vandenbossche is daar niet van overtuigd. "In de herfst zal er een probleem ontstaan bij de uitbetaling van de overuren van de politie. Het probleem is dat de politiezone moet inspringen voor veiligheidsopdrachten naar aanleiding concerten in Vorst Nationaal, voetbalwedstrijden in Anderlecht en bij stakingen van de cipiers in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. Het is trouwens ongehoord dat voetbalclub Anderlecht financieel niet bijdraagt voor de veiligheidskosten. De federale wet die clubs verplicht om bij te dragen, de zogenaamde wet-Tobback, kreeg nooit uitvoeringsbesluiten", aldus Vandenbossche.

Ontsporing
Vandenbossche legt de verantwoordelijkheid voor de ontsporing van de rekeningen bij voormalig burgemeester en huidige eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR). Die was in 2010 voorzitter van de politieraad. "Dat is absurd", zegt Van Goidsenhoven aan brusselnieuws.be. Door de vele extra veiligheidsopdrachten in de Brusselse gemeenten is het moeilijk om bij de opmaak van de politiebegroting alles te kunnen voorzien. Bovendien krijgen we dikwijls verkeerde personeelscijfers van de federale overheid."

De kans dat de drie gemeenten moeten opdraaien voor het tekort is groot. Dan moeten ze snoeien in hun eigen begroting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni