Flow organiseert zondag allereerste Brusselse winterduik: ‘8 graden valt nog mee’

MVDH
30/12/2023

IJsberen, waaghalzen en Wim Hof-adepten verenigt u: zondag vindt de allereerste officiële Brusselse winterduik plaats in het Anderlechtse openluchtzwembad Flow. Initiatiefnemer Paul Steinbrück van Pool is Cool treft alvast de nodige voorbereidingen en geeft ook enkele tips. “Ik hoop er zelf toch een minuutje in te kunnen blijven.”

Flow associeerden we tot nu toe met frisse plonzen in de blikkerende zomerzon, maar voor het eerst is het nu ook mogelijk om in de winter een duik te nemen. Onder de noemer 'Pool is Cold' kan wie dat wil er voortaan iedere zondag tussen 10 en 12 het water komen testen.

“Ik heb geen idee hoeveel volk we hiermee zullen lokken, maar uit een enquête deze zomer bleek wel dat er heel wat interesse was”, aldus Steinbrück. “Maar liefst 150 mensen vroegen me om hen op de hoogte te houden van het initiatief.”

Of hij zich ook zelf aan een duikje zal wagen? “Ja hoor, ik ben me al weken aan het trainen met koude douches en hoop toch zeker een minuutje in het bad te kunnen blijven. Het water is nu 8 graden, dat valt nog mee.”

Lees verder onder de foto.

12349172-flow2.jpg

| "Ik ben me al weken aan het trainen met koude douches en hoop morgen toch zeker een minuutje in het water te kunnen blijven", zegt initiatiefnemer Paul Steinbrück.

Intussen is de oprichter van vzw Pool is Cool, die als hoofddoel heeft het openluchtzwemmen in Brussel te herintroduceren, druk in de weer met de voorbereidingen. Samen met enkele vrijwilligers werden vrijdag al de vele algen – in het water zit immers geen chloor – verwijderd. “Daarnaast hadden we in het verleden al last van vandalisme waardoor na de zomer alles hier werd vastgezet. Dat moesten we dus terug installeren en intussen zijn de kleedhokjes en toiletten opnieuw beschikbaar.”

Zaterdagmiddag boenen de vrijwilligers met grote waterstofzuigers nog de vloer van het zwembad en de buitentribunes, die in de winter erg glad zijn.

Muts en handschoenen

Voor wie zondag een duikje wil komen nemen is reserveren niet nodig, maar er wordt wel een vrije bijdrage gevraagd van minstens 5 euro. “In de zomer proberen we de toegang zo laagdrempelig mogelijk te houden, wat ook onze missie is, maar dit is een extra initiatief”, legt Steinbrück uit. “De bijdrage moet onze vaste kosten dekken van ongeveer 150 euro voor de badmeester, de tests van de waterkwaliteit en de elektriciteit voor de pompen van de waterfilters.”

Voor dat geld mag je achteraf wel rekenen op een kopje thee om op te warmen. “Warme douches hebben we niet, maar het is sowieso beter om je temperatuur op te krikken met een warm drankje. Een onmiddelijke douche kan immers leiden tot een plotse daling van de bloeddruk, waardoor je mogelijk flauwvalt.”

"We bieden thee aan om op te warmen na het zwemmen. Dat is gezonder dan een warme douche."

Paul Steinbrück, Pool is Cool

Verder benadrukt Steinbrück dat het belangrijk is om de winterduik op je gemak te doen. “Het is zeker geen wedstrijd. De vuistregel is dat je zo lang in het water kan blijven als de temperatuur aangeeft. Het water zal morgen 8 graden zijn wat dus overeenkomt met 8 minuten, maar hou het vooral aangenaam voor jezelf!"

Ook een muts en eventueel schoenen en handschoenen voor onder water zijn aangeraden. "Vergeet zeker geen handdoek mee te nemen en kleren die je na het zwemmen makkelijk en snel kan aantrekken zoals een joggingbroek. Tot slot: warm je lichaam op voorhand op door te bewegen waardoor je minder snel zal afkoelen en ga geleidelijk aan in het water."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Winterduik , Flow , pool is cool , Paul Steinbrück

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni